Ισθμός Κορίνθου

(0 ψήφοι)

Ο Ισθμός και η δημιουργία της διώρυγας αποτελούσε, από την αρχαιότητα ακόμα, μείζον θέμα καθώς θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα διευκόλυνε την ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Δημιουργήθηκε για το λόγο αυτό ο Δίολκος, λιθόστρωτος δρόμος πάνω στον οποίο έσερναν τα καράβια. Ο Δίολκος κατασκευάστηκε από τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο, ο οποίος είχε οραματιστεί από τότε το άνοιγμα της διώρυγας. Παρότι, κατά την διάρκεια των αιώνων, πολλοί καταπιάστηκαν με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτού του έργου, μόλις το 1882 ξεκίνησαν οι εργασίες για την διάνοιξη. Η διώρυγα εγκαινιάστηκε από την Βασίλισσα Όλγα το 1893, την μέρα που έγινε και ο πρώτος διάπλους της.

Για τη δημιουργία της εργαστήκαν 2.500 εργάτες και χρησιμοποιήθηκαν τα τελειότερα μηχανήματα της εποχής. Έχει συνολικό μήκος 6.343 μέτρων, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 μέτρων και στο βυθό της 21,3 με ωφέλιμο βάθος 7,5 έως 8 μέτρα.

Εξορύχτηκαν 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωμάτων για την κατασκευή της, ενώ σε όλο το μήκος της κατασκευάστηκαν κρηπιδότοιχοι μέχρι ύψους 2 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στη διώρυγα λειτουργούν σήμερα δύο βυθιζόμενες γέφυρες. Μία στην Ποσειδωνία και μία στην Ισθμία, που εξυπηρετούν την επικοινωνία μεταξύ Στερεάς και Πελοποννήσου, ενώ κάθε χρόνο το πιο διάσημο κανάλι του ελλαδικού χώρου διαπλέεται από 15.000 περίπου πλοία, 50 τουλάχιστον διαφορετικών εθνικοτήτων, αποτελώντας στρατηγικό σημείο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Εδώ, πέρα από το να απολαύσετε το παραδοσιακό σουβλάκι και να δείτε την υπέροχη θέα της διώρυγας από ψηλά, μπορείτε να κατεβείτε χαμηλότερα, στην είσοδο του Ισθμού (ακολουθείτε το δρόμο για Επίδαυρο και μετά στρίβετε αριστερά), για να δείτε το εντυπωσιακό αυτό έργο από μια άλλη οπτική, από κάτω προ τα πάνω. Όσο απολαμβάνετε τον καφέ σας δίπλα στη διώρυγα, μπορεί να πετύχετε την βυθιζόμενη γέφυρα να βυθίζεται στα νερά ή να αναδύεται. Επίσης, μπορείτε να θαυμάσετε την διώρυγα, από μέσα, δηλαδή δια θαλάσσης. Γίνονται μίνι κρουαζιέρες, με τουριστικό καραβάκι, που κάνουν ξενάγηση διάρκειας μιας ώρας, όπου μαθαίνει κανείς όλες τις λεπτομέρειες για αυτή την εντυπωσιακή κατασκευή. Τα καραβάκια ξεκινούν από το λιμάνι των Ισθμίων.

Αν αναζητάτε της περιπέτεια και την υψηλή αδρεναλίνη το Bungee Jumping από την γέφυρα του Ισθμού, ίσως σας προσφέρει την απόλυτη εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και να ζυγίζεται από 48-110 κιλά.