Αρχαία Μεγαλόπολη, Αρκαδία

(1 Ψήφος)

Χτίστηκε το 370 π.Χ. με διαταγή του Θηβαίου Στρατηγού Επαμεινώνδα, στις όχθες του ποταμού Ελισσώνα.

Στο βόρειο τμήμα της Μεγαλόπολης υπήρχε η Αγορά, στη μέση της οποίας βρισκόταν το ιερό του Λυκαίου Δία, βωμοί του Δία, δύο αετοί - συμβολικά πουλιά του Δία, μαρμάρινο άγαλμα του Πάνα, χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, ύψους 12 ποδών από τη Φιγαλία, καθώς και άγαλμα της μητέρας των θεών. Επίσης η αγορά περιελάμβανε κατεστραμμένο ναό του Ερμή, ναό της Τύχης με μαρμάρινο άγαλμα, ανάγλυφη παράσταση του Πολύβιου και ιερό του Δία Σωτήρα.

Στα δυτικά της Αγοράς υπήρχε γυμναστήριο. Σήμερα σώζονται ερείπια στοών του και άλλων οικοδομημάτων του.

Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την αγορά, στην αριστερή όχθη του Ελισσώνα και συνδεόταν μαζί της με γέφυρα. Είχε ξύλινη κινητή σκηνή και χωρητικότητα 18.000-20.000 θεατές. Φημιζόταν για την ακουστική του. Η ορχήστρα, το προσκήνιο και τα διατηρούμενα εδώλια αποκαλύφτηκαν από τις ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου στα 1890.

Κοντά στο αρχαίο θέατρο σώζονται θεμέλια του Βουλευτηρίου. Εκεί συνεδρίαζαν οι πληρεξούσιοι της αρκαδικής Ομοσπονδίας που λέγονταν "μύριοι" και έπαιρναν αποφάσεις για πόλεμο και ειρήνη ή συμμαχίες. Σήμερα σώζεται το προστώο του Θερσιλίου στη νότια πλευρά του.