Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλωνίσταινα – Πιάνα – Λιμποβίσι

(1 Ψήφος)

Η Αλωνίσταινα είναι το δεύτερο ορεινότερο χωριό του Μαινάλου (1.220μ.). Πρόκειται για έναν διατηρητέο οικισμό με πέτρινα σπίτια και τοξωτές καμάρες χτισμένες από λαγκαδινούς πρωτομαστόρους.
Ξεχωρίζουν η οχυρή πυργόσχημη κατοικία της οικογένειας Δημητρακοπούλου κτισμένη κατά την περίοδο της Επανάστασης και το αρχοντικό Κωνσταντάκου Δημητρακόπουλου, πετρόχτιστο διώροφο με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, που χτίστηκε το 1847.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού θα βρείτε επίσης, το σπίτι της Ζαμπίας Κωστάκη, μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τον παλιό νερόμυλο. Η πηγή Κεφαλάρι αποτελεί σημείο αναφοράς των κατοίκων. Δίπλα της σώζεται ένα χάνι που χρησίμευε για την ξεκούραση των περαστικών και των ζώων τους.

Η Αλωνίσταινα ήταν από τα χωριά με την μεγαλύτερη συμμετοχή στον επαναστατικό αγώνα του 1821.

Ένα ποταμάκι διασχίζει το κέντρο του χωριού και ένα τεράστιο ελατοδάσος το περικυκλώνει. Η διαδρομή προς την Βυτίνα είναι συναρπαστική. Αφού ανηφορίσετε στον επαρχιακό δρόμο προς το διάσελο της Αλωνίσταινας, μια δασοσκέπαστη χαράδρα, θα βιώσετε μια χαριτωμένη οφθαλμαπάτη νομίζοντας πως βρίσκεστε συνέχεια στην ίδια θέση.

Η Πιάνα δανείστηκε το όνομά της από τον θεό Πάνα που σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε εδώ. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, που αν και στερείται εντυπωσιακών αξιοθέατων σε αποζημιώνει με τα γραφικά σοκάκια του και τις βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα.
Η θέα από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου θα σας μαγέψει.

Μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Πάνα, στη πλαγιά του Μαινάλου.

Το χωριό έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 αλλά και νωρίτερα μια και υπήρξε ορμητήριο και καταφύγιο της κλεφτουριάς. Επίσης εκεί παρασκευαζόταν το ψωμί για τον ανεφοδιασμό των επαναστατών.
Επτά χιλιόμετρα από την Πιάνα θα βρείτε το χωριό του Κολοκοτρώνη, το Λιμποβίσι. Το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει ανακατασκευαστεί και λειτουργεί ως μουσείο. Είναι ένα πετρόχτιστο κτίριο χτισμένο σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατά τα πρότυπα του παλαιού, που βρισκόταν σε παρακείμενο σημείο. Ο γύρω χώρος είναι διαμορφωμένος σε μικρό πάρκο.
Ωράριο: Μάιο ως Σεπτέμβριο 10π.μ.-7μ.μ.
           Απρίλιο και Οκτώβριο 11π.μ.-4μ.μ.