Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίμνη Τσιβλού - Ζαρούχλα, Αχαΐα

(2 ψήφοι)

Μια μεγάλη κατολίσθηση, που συνέβη το 1912, και έφραξε τον ποταμό Κράθη, είναι η αιτία δημιουργίας της Λίμνης Τσιβλού. Βρίσκεται στην ανατολική Αχαΐα, σε μεγάλο υψόμετρο, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην καταπράσινη πλαγιά του Χελμού.

Στις όχθες της λίμνης αναπτύσσονται δάση από πλατάνια, ελάτη και μαύρη πεύκη, ενώ έχουν καταγραφεί σημαντικές ποσότητες ψαριών στα νερά της.

Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί δημοφιλή προορισμό, ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα, και ενδείκνυται για διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όπως κολύμπι, πεζοπορία, ποδηλατικές εξορμήσεις, πικ νικ στο πράσινο τοπίο ελάτων που αγκαλιάζουν τη λίμνη.

Αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή, κατευθυνθείτε προς την Ζαρούχλα, ένα μικρό ορεινό χωριό, που απέχει μόνο δυόμιση ώρες από την Αθήνα. Βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στα 1.200μ. υψόμετρο, με άφθονα νερά και δάση από καστανιές και έλατα. Το χωριό, ουσιαστικά, αποτελείται από έναν κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, με πέτρινα ταβερνάκια δεξιά και αριστερά και μερικά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του Δημοτικού σχολείου.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ιδανική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Σόλο, δίπλα στη Ζαρούχλα και μετά από δυόμιση ώρες καταλήγει στα Ύδατα της Στυγός, όπου η Θέτις βάπτισε τον γιο της Αχιλλέα για να γίνει Αθάνατος. Αν βρεθείτε εκεί, αξίζει να μπείτε στο εκκλησάκι που φιλοξενεί τοιχογραφίες αγίων χαραγμένες με σπαθιές από την στρατιά του Ομέρ Βρυώνη. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε την πιο παλιά και την πιο καλοδιατηρημένη εκκλησία της Πελοποννήσου, που χρονολογείται από τον 13-14ο αι, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στο εσωτερικό της υπάρχει τοιχογραφία που δείχνει τους αγγέλους να πλένουν τα χέρια τους στο αίμα της Παρθένου όταν αυτή γέννησε τον Ιησού, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Από το χωριό Σόλος ξεκινάει και ένας δρόμος, ο οποίος μετά από μια διαδρομή 4 χλμ. μέσα στα έλατα, θα σας οδηγήσει σε μία από τις πιο διάσημες πέτρινες παραδοσιακές βρύσες της Ελλάδας, την βρύση της Γκόλφως. Εδώ, το 1914, έγιναν τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας “Γκόλφω”.