Καλάβρυτα, Αχαΐα

(0 ψήφοι)

photo: logios

Τα Καλάβρυτα είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία. Έχει διοικηθεί, στο παρελθόν, από την οικογένεια των Παλαιολόγων, έχει συνδεθεί άμεσα με τις εξεγέρσεις και την επανάσταση του 1821 με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, έχει πυρποληθεί από τους Τούρκους, αλλά η πιο σκοτεινή περίοδος για την πόλη είναι αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η περιοχή, που σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς, έχει γνωρίσει την σκληρότητα των Γερμανών και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Σήμερα, τα Καλάβρυτα είναι μια ζωντανή πόλη με πολύ τουρισμό, που σέβεται το παρελθόν της, με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Αυτά τα μνημεία, σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά του τοπίου και το χιονοδρομικό κέντρο, δημιουργούν τον απόλυτο προορισμό. Στην πόλη υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων και ξενώνων, εστιατόρια, καφέ, τα οποία θα σας προσφέρουν την καλύτερη διασκέδαση.

Στην είσοδο της πόλης σας υποδέχεται ο σιδηροδρομικός σταθμός, ένα υπέροχο πετρόκτιστο κτίριο. Ο δρόμος μπροστά του καταλήγει στην κεντρική πλατεία. Από εκεί τα πλακόστρωτα δρομάκια θα σας οδηγήσουν σε παραδοσιακά ταβερνάκια, καταστήματα με τοπικά προϊόντα, μπαράκια και χαμηλά πέτρινα σπίτια με κόκκινος κεραμοσκεπές.

Το παλάτι της Παλαιολογίνας, που χτίστηκε πιθανότατα από τον Θωμά Παλαιολόγο, μαρτυρά την σχέση του τόπου με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Σήμερα στεγάζει τα γραφεία της Πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου και φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, συνέδρια, ημερίδες κλπ.

Οι κάτοικοι της περιοχής τιμούν τα θύματα της Γερμανικής κατοχής του ολοκαυτώματος του 1943. Στο κέντρο της πλατείας, το ρολόι του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης βρίσκεται σταματημένο στην ώρα της εκτέλεσης όλων των ανδρών της πόλης, φέρνοντας στο νου τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Το εντυπωσιακό Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος υπήρξε στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων κατά την διάρκεια της κατοχής από το 1941 έως τον Απρίλιο του 1943. Εκεί εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων που ξυπνούν μνήμες του ανθρώπινου δράματος του ολοκαυτώματος.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-17:00

Στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο, στον λόφο του Καπή, βρίσκεται ο Τόπος Θυσίας. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη 800 περίπου ανδρών από 13 ετών και άνω, που δολοφονήθηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές. Ένας τεράστιος σταυρός, το γλυπτό της πονεμένης μάνας και οι στήλες με τα ονόματα των αδικοχαμένων κρατούν τις μνήμες ζωντανές. Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης, πένθιμη πομπή καταλήγει στον Τόπο της Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

Σε μικρή απόσταση από την πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται η περίφημη Μονή Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η Επανάσταση του 1821 από το μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Αυτό το ιστορικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. από τον ασκητή Αθανάσιο Αθωνίτη. Η αρχική μονή λεηλατήθηκε τρεις φορές από τους Τούρκους και τους Αλβανούς και τελικά καταστράφηκε. Το σημερινό μοναστήρι χρονολογείται από το 1950. Στην είσοδο σας υποδέχεται ένας πλάτανος 600 ετών. Στο σκευοφυλάκιο της Μονής βρίσκονται ανεκτίμητα κειμήλια, όπως το λάβαρο που υψώθηκε διάτρητο από σφαίρες, τα άμφια και η ποιμαντορική ράβδος του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έναν Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά.

Βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας βρίσκεται το μνημείο της Επανάστασης, το Ηρώο των Αγωνιστών, αφιερωμένο σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Στο μνημείο απεικονίζεται ο κλήρος, οι αγωνιστές και η ελευθερία του Έθνους από τους Τούρκους.

Σε απόσταση δέκα χλμ. από τα Καλάβρυτα, λαξεμένο σχεδόν στο βράχο, βρίσκεται το Μέγα Σπήλαιο, στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς, σε ύψος 120μ. Χτίστηκε το 362 μ.Χ., από δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς προς τιμήν της εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηλιώτισσας. Θα εντυπωσιαστείτε από τις νωπογραφίες που το κοσμούν από τον 17ο αι. και από τα μεγάλης αξίας κειμήλια που φιλοξενεί.

Όπως είπαμε, η ιστορία της περιοχής κρατάει χιλιάδες χρόνια. Κοντά στο χωριό Λουσικό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίων Λουσών, ο οποίος χρονολογείται από τον 3ο αι. π.Χ. Περιλαμβάνει το ναό της Αρτέμιδος Ημερησίας, την αγορά της πόλης και κάποιες κατοικίες.

Μόλις 3 χλμ. από τα χωριά Άνω και Κάτω Βλασσία, μπορείτε να απολαύσετε μια δροσιστική βουτιά στα νερά του Καταρράκτη Ταξιαρχών, πριν αυτά ενωθούν με τον ποταμό Σελινούντα. Σε αυτό το σημείο, μικρές πηγές ενώνουν τα νερά τους, τα οποία χάνονται σε μια τρύπα στο βουνό. Αν κατεβείτε περίπου 100 πέτρινα σκαλοπάτια, θα συναντήσετε και πάλι τα νερά του καταρράχτη δημιουργούν μια μικρή λίμνη.

Tip: Στο χωριό Παγκράτι, στο δρόμο προς Κλειτορία, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό θαύμα της φύσης, το οποίο αναφέρει ο Παυσανίας. Το Κλήμα του Παυσανία έχει τεράστια έκταση και κορμούς. Βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.