Τα χωριά Ρητίνη και Βρία, Πιερία

(0 ψήφοι)

Η Ρητίνη, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σε υψόμετρο 500μ., προσφέρει μια μαγευτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, την πεδιάδα της Κατερίνης, αλλά και στον Όλυμπο.
Οφείλει το όνομά της στον μεγάλο αριθμό ρητινωδών πεύκων που υπήρχαν στην περιοχή, πριν οι κάτοικοι αποφασίσουν να τα αντικαταστήσουν με καρποφόρα δέντρα.
Η ιστορία της κρατά πάνω από 400 χρόνια. Υπάρχουν υπολείμματα πολιτισμών σε όλη την ευρύτερη περιοχή και από διάφορες χρονολογικές περιόδους χωρίς να έχει γίνει συστηματική ανασκαφή και πιστοποίησή τους.
Στο ανατολικό τμήμα του χωριού, που είναι και το πιο παλιό, θα βρείτε κτήρια από το τέλος του 19ου αιώνα.
Στη Ρητίνη βρίσκεται και η μονή του Αγίου Γεωργίου χτισμένη τον 15ο αιώνα. Ήταν το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, όπου πραγματοποιούνταν οι μεγάλες χριστιανικές γιορτές. Υπήρξε επίσης κρησφύγετο αρματολών αλλά και κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Υπήρχε μία καταπακτή μυστική, η οποία ξεκινούσε από το ιερό του ναού και κατέληγε στο βόρειο μέρος του μέσα σε πυκνό δάσος.

Ανάμεσα στη Ρητίνη και τη Βρία, σε υψόμετρο 1000μ., στη θέση «Σεντούκα», υπάρχει αρχαίο λατομείο μαρμάρου. Εκεί μπορείτε να δείτε διάσπαρτους ημιτελείς κίονες, μεγάλα ημικατεργασμένα κομμάτια μαρμάρου (οι κάτοικοι τα λένε σεντούκια), των οποίων ο τρόπος κοπής, η μέθοδος μεταφοράς και η τελική χρήση παραμένει μυστήριο.

Η Βρία (παλιά λεγόταν Μπριάζα) εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 1944, όταν κάηκε από τους Γερμανούς, και κατοικήθηκε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Έχει μία γραφική μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Το 1945 έγινε τόπος συγκέντρωσης των Γερμανών, γιατί από εκεί μπορούσαν να παρακολουθούν τους αντάρτες που δρούσαν στα Πιέρια.
Σήμερα το παλιό χωριό ,όπως το λένε οι ντόπιοι βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από το νέο, έχει μόνο λίγα σπίτια και αυτά σαν εξοχικά ενώ μόνιμα διαμένουν μόνο κάποιοι βοσκοί αιγοπροβάτων.
Ο δασικός δρόμος που ξεκινάει από τον οικισμό και φτάνει μέχρι τη θέση "Χτένι", σε υψόμετρο 1700μ. περίπου, προσφέρει ένα θαυμάσιο εναλλασσόμενο τοπίο μέσα σε δάσος από καστανιές, δρυς, οξιές και δασική πεύκη.

Όμορφες ορειβατικές διαδρομές ξεκινούν από τον οικισμό προς τις γύρω κορυφές των Πιερίων (Μάρμαρο, Χτένι, Μοναχό νερό, κ.α.)
Η περιοχή προσφέρεται κυρίως για πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού και διαδρομές με οχήματα παντός εδάφους.

Τολμήστε την πεζοπορική διαδρομή για το Φαράγγι του Κοκόλακου, ένα από τα εντυπωσιακότερα και ανεξερεύνητα φαράγγια της Ελλάδας.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδρομή σας και από την Ρητίνη και από την Βρία με κατεύθυνση προς το καταφύγιο της Σαρακατσάνας.

Το ορειβατικό καταφύγιο της Σαρακατσάνας βρίσκεται σε υψόμετρο 1700μ., ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης. Διαθέτει 90 κρεβάτια, σάλα, οργανωμένη κουζίνα και ό,τι άλλο θα ήθελε ο επισκέπτης που επιθυμεί να γνωρίσει τα Πιέρια όρη. Για τους λάτρεις του βουνού υπάρχουν διαδρομές και σημαδεμένα μονοπάτια για πεζοπορία, δασικοί δρόμοι για ποδηλασία και αναρριχητικό πεδίο 5-25 μέτρων. Η πεζοπορική διαδρομή από την Ρητίνη στο καταφύγιο, η οποία είναι σχετικά ομαλή, διαρκεί περίπου 4 ώρες, αλλά η μαγευτική θέα στον Όλυμπο και στον Θερμαϊκό θα σας ανταμείψει. Για τους απαιτητικούς, η διαδρομή που ξεκινάει από την θέση «Πιστηριές» έχει απότομες κλίσεις και άγρια ομορφιά και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Αν διαθέτετε τζιπ μπορείτε να την απολαύσετε πιο ξεκούραστα. Η διαδρομή διαρκεί 45 λεπτά περίπου αλλά το οδόστρωμα είναι σε κακή κατάσταση. Τον χειμώνα προσοχή στον πάγο!

Οι κάτοχοι τζιπ θα απολαύσουν την διαδρομή προς την τεχνητή λίμνη του Κατή, διάρκειας μιας ώρας περίπου, με το τζιπ να χώνεται στην παχιά λάσπη. Το θέαμα όμως σε αποζημιώνει.

Στην διαδρομή για την Σαρακατσάνα μην αμελήσετε επισκεφτείτε τον καταρράκτη Κρεμαστό, ύψους 60μ., ο οποίος ρέει μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι. Δεν είναι ορατός από τον δρόμο. Χαρακτηριστικό του είναι ότι σε κάποιο σημείο το νερό του χάνεται μέσα στη γη και παρουσιάζεται πάλι μετά από αρκετή απόσταση.