Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βούρινος, Κοζάνη

(0 ψήφοι)

Στα νοτιοδυτικά του νομού, πάνω στα σύνορα με τον νομό Γρεβενών, υπάρχει το όρος Βούρινος, με υψηλότερη κορυφή στα 1866 μ. Ανάμεσα στις κορυφές του σχηματίζεται μια μεγάλη βαθιά κοιλάδα, η περίφημη κοιλάδα του Μεσιού (μεσαίου) Νερού. Η χλωρίδα του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ δεν θα βρείτε μεγάλα και πυκνά δάση, παρά μόνο στο κέντρο του ορεινού όγκου, όπου υπάρχουν δάση από έλατα και μαύρα πεύκα, γάβρα κι άλλα πλατύφυλλα και στους βορειοανατολικούς πρόποδες όπου υπάρχει μεγάλο δάσος από δρυς.
Το μεγαλύτερο μέρος του βουνού καλύπτεται από θαμνώδεις εκτάσεις, πολύ συχνά αδιαπέραστες, ιδανικό καταφύγιο για την άγρια πανίδα. Χαρακτηριστικό του Βούρινου, είναι η ποώδης βλάστησή του και ειδικά τα αγριολούλουδα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή και μοναδικά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Εδώ το οικοσύστημα εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες βλάστησης για πολυάριθμα είδη φυτών, 15 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα, ενώ 8 είναι τοπικά ενδημικά, μοναδικά στον κόσμο.
Η μοναδικότητα αυτή και η σπανιότητα της χλωρίδας του, τον καθιστούν αληθινό βοτανολογικό παράδεισο. Εκατοντάδες βοτανολόγοι, από όλη την Ευρώπη, επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή, για να μελετήσουν τα σπάνια φυτά.

Η καλύτερη εποχή για να θαυμάσει κανείς την θέα των λουλουδιασμένων πλαγιών του Βούρινου είναι το τέλος Μαΐου και οι αρχές Ιουνίου. Η περιοχή που έχει διατηρήσει αυτή την πλούσια χλωρίδα είναι περισσότερο ο κεντρικός Βούρινος, ιδίως οι βόρειες πλαγιές της ψηλότερης κορυφής και η κοιλάδα του Μεσιανού νερού.

Σους πρόποδες του βουνού, σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό Χρώμιο, βρίσκετε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Ιδρύθηκε από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης προς τιμήν των αγωνιστών της ελευθερίας, όλων των Μακεδονομάχων και των επί αιώνες αγωνιζομένων για την ελληνικότητα της γης των Μακεδόνων. Στη συγκεκριμένη περιοχή, το 1878, υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο την κατάργηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ένωση με το ελεύθερο τμήμα της Ελλάδας. Η επανάσταση αυτή στο Βούρινο ήταν η πρώτη οργανωμένη ένοπλη αντίσταση του Μακεδονικού Ελληνισμού που συνεχίστηκε μέχρι το 1912 με το Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους για τη διάσωση της Μακεδονίας.

Στο χώρο βρίσκεται , επίσης, αναπαλαιωμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και προτομές αρχαιοελληνικών προσωπικοτήτων και Δυτικομακεδόνων αγωνιστών. Κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο χώρο αυτό η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.