Αρχαιολογικοί Χώροι Κιλκίς

(1 Ψήφος)

Αρχαιολογικός χώρος Τούμπας Παιονίας 
Οικισμός με αξιόλογα ταφικά μνημεία στη θέση της αρχαίας Γορτυνίας. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα προέκυψαν στοιχεία για την ταφική διαδικασία, αλλά και κτερίσματα και τμήματα οστών.

Αρχαιολογικός Χώρος Γυναικόκαστρου 
Ερείπια βυζαντινού κάστρου του 14ου μΧ. αι. που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο. Ονομάστηκε Γυναικόκαστρο γιατί ήταν τόσο καλά οχυρωμένο που θα μπορούσαν να το υπερασπιστούν ακόμα και γυναίκες. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν σημαντικά ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, όπως νεκροταφείο, χώρος αποτέφρωσης, αγγεία που περιείχαν καύσεις νεκρών, κτερίσματα και κοσμήματα. Το νεκροταφείο ξαναχρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων καθώς υπάρχουν ευρήματα και από εκείνη την περίοδο.

Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού 
Το αρχαίο “Ίωρον” της Κρηστωνίας. Κατά την διάρκεια ανασκαφών που έγιναν στην περιοχή το 1960 ήρθαν στο φως 4 μαρμάρινα αγάλματα ρωμαϊκής εποχής σε φυσικό μέγεθος, ένα ταφικό ηρώο, ένας διθάλαμος τάφος και τμήματα κατοικιών, που αποδεικνύουν την στρατηγική σημασία της. Στην περιοχή λατρευόταν ο θεός Διόνυσος. Επίσης, ευρήματα καταδεικνύουν πως η περιοχή κατοικήθηκε κατά τον 4ο π.Χ. αι. έως τον 3ο π.Χ. αι.

Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού 
Βρίσκεται σε απόσταση 1χλμ. από το ομώνυμο χωριό. Η νεκρόπολη ανακαλύφθηκε με τις ανασκαφές του 1989. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης προέρχονται από τον προϊστορικό οικισμό στην καρδιά του σημερινού δήμου. Στη συνέχεια η πόλη κατοικείται μονίμως και ακμάζει κατά τη ρωμαϊκή εποχή και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα της περιοχής είναι ο Κούρος του 6ου π.Χ. αι. ο οποίος εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς. Είναι Κούρος σε φυσικό μέγεθος (ύψος 1.80μ.), κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας.