Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απολιθωμένο Δάσος – Μουσείο Παλαιοντολογίας, Καστοριά

(0 ψήφοι)

Όταν το 1935, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του χωριού Νόστιμο Καστοριάς, ανακάλυψαν την ύπαρξη απολιθωμένων κορμών, θαλασσίων ειδών, φυτών και ζώων, ήρθε στην επιφάνεια τα απολιθώματα μιας εποχής 20 εκατομμυρίων ετών, ίδιας ηλικίας με αυτά που βρέθηκαν στην Λέσβο.

Το απολιθωμένο δάσος ανήκει στην εποχή του Κατώτερου Μειόκαινου. Όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, μας δείχνουν πως στην περιοχή εξεράγη ηφαίστειο και η λάβα του κάλυψε όλο το οικοσύστημα της. Οι έρευνες δείχνουν πως η περιοχή είχε έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, με βουνά, χαράδρες, κοιλάδες και πολλά ηφαίστεια. Η απολιθωμένη βλάστηση αποδεικνύει πως το κλίμα ήταν τροπικό, ή, ίσως υποτροπικό. Παρόλο που οι έρευνες συνεχίζονται, τα ευρήματα έχουν δώσει σημαντικά συμπεράσματα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτά τα ευρήματα υπάρχει το απολιθωμένο δόντι, που άνηκε σε πολύ μεγάλο προϊστορικό φυτοφάγο ζώο και το δόντι ενός καρχαρία που υπολογίζεται πως είχε μήκος, μεταξύ 20 και 25 μ. Σημαντικά είναι, επίσης, οι κορμοί των δέντρων, φοινίκων και άλλων τροπικών ειδών, οι διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί όπως, μύδια, αστερίες, κογχύλια και πολλά είδη σπονδυλωτών. Πολλά από αυτά σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα απολιθώματα ορίζουν την περιοχή την οποία σήμερα βρίσκονται βουνά και οροσειρές ως παραθαλάσσια, πριν από 20,000,000 χρόνια.

Η περιοχή προστατεύεται ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Τα ευρήματα του απολιθωμένου δάσους εκτίθενται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου. Στην αυλή του μουσείου λειτουργεί μίνι γεωπάρκο απολιθωμένων κορμών. Ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 14:00 Τηλ: +30 24670 84588, +30 6932695955