Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

(0 ψήφοι)

Σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από το Νυμφαίο βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Κέντρο της ΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Απλώνεται σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, σε υψόμετρο 1.350 μ.

Φιλοξενεί 13 καφέ αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους. Οι αρκούδες αυτές δεν θα επιστρέψουν ποτέ ελεύθερες στη φύση γιατί απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν προλάβουν να μάθουν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης. Το Καταφύγιο Αρκούδας είναι ανοιχτό για ξενάγηση καθημερινά (εκτός Τετάρτης) 10.00-17.00, όλο το χρόνο εκτός από την περίοδο του χειμέριου ύπνου των αρκούδων (Ιανουάριος- Μάρτιος). Οι ξεναγήσεις γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Αρκτούρος αγωνίζεται, όμως, για την προστασία και άλλων ζώων όπως: λύκους, ζαρκάδια, τσακάλια, αγριόγιδα, ελληνικούς ποιμενικούς κ.ά.

Το Καταφύγιο Λύκου βρίσκεται στην Αγραπιδιά Φλώρινας, όπου σε μια έκταση 70 στρεμμάτων, μέσα σε δάσος βελανιδιάς, φιλοξενούνται 10 λύκοι. Σκοπός του είναι η εξάλειψη της παράνομης κατοχής λύκων σε αιχμαλωσία από ιδιώτες. Το Καταφύγιο είναι ανοικτό για ξεναγήσεις από ειδικευμένο προσωπικό Σαββατοκύριακα και αργίες, όλο το χρόνο, 10.00-17.00.

Στο ιστορικό κτίριο της Νικείου Σχολής, στο Νυμφαίο λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα. Εκεί παρουσιάζονται πληροφορίες για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της στην Ελλάδα, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που το απειλούν καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας.

Τηλ: 23860 41500