Νυμφαίο, Φλώρινα

(0 ψήφοι)

Το Νυμφαίο, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, απέχει 57 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας. Είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με πολλές διακρίσεις.
Σύμφωνα με Ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO κέρδισε το διεθνές βραβείο <<Μελίνα Μερκούρη>> για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος, και φυσικού περιβάλλοντος.

Νυμφαίο

Ειδικοί θεωρούν πως το χωριό πρωτοκατοικήθηκε το 1385 από Βλάχους οδίτες. Τότε η ονομασία του ήταν Νιβεάστα. Οι Βλάχοι, εκτός από φύλακες της Εγνατίας οδού, ήταν και άριστοι κτηνοτρόφοι και προόδευσαν στον τόπο αυτό. Στα τέλη του 17ου αιώνα κατέφυγαν στο Νυμφαίο οι κάτοικοι της Νικολίτσας (βλαχοχώρι στον Γράμμο), όταν το χωριό τους καταστράφηκε από τους Τούρκους. Οι Νικολιτσιώτες ήταν σπουδαίοι αργυροχρυσοχόοι και μύησαν τους ντόπιους στην τέχνη αυτή, με αποτέλεσμα το Νυμφαίο να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια. Το χωριό αναπτύχθηκε και έγινε κεφαλοχώρι. Όμως, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, η αστυφιλία οδήγησε το Νυμφαίο σε παρακμή. Η σημερινή του εικόνα οφείλεται στην πρωτοβουλία και το μεράκι κάποιων ανθρώπων που αποφάσισαν να το ξαναφτιάξουν. Έτσι αναπαλαιώθηκαν τα αρχοντικά, ξαναχτίστηκαν τα ερειπωμένα σπίτια, πλακοστρώθηκαν τα καλντερίμια και ο τόπος ξαναγεννήθηκε.

Νίκειος Σχολή, Νυμφαίο

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που δείχνουν την ευμάρεια του παρελθόντος, τα λιθόστρωτα δρομάκια και το πανέμορφο δάσος οξιάς που περιβάλει το χωριό κάνουν το Νυμφαίο έναν ξεχωριστό προορισμό. Όσο είστε εκεί αξίζει να δείτε τη Νίκειο Σχολή, το παλιό σχολείο του χωριού με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό , που σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, ή αλλιώς, Σπίτι Χρυσικών Νεβάσκας. Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο παλιού αρχοντικού όπου μπορείτε να θαυμάσετε συλλογές με σπάνια εργαλεία και έργα αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό από τον Μακεδονικό Αγώνα.