Αμύνταιο & άλλα Παραλίμνια Χωριά, Φλώρινα

(0 ψήφοι)

photo: St Tzelis

Το Αμύνταιο, ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του νομού, βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα. Το εύφορο λεκανοπέδιό του απλώνεται ανάμεσα σε τέσσερις λίμνες, τη Ζάζαρη, τη Χειμαδίτιδα, τη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πετρών.

Αυτή η γεωγραφική θέση του Αμυνταίου, ιδανική για την παραγωγή οίνου, το έχει ανάγει σε μια από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο 600 με 700 μέτρα, και εκτείνεται σε περιοχή που ξεπερνά τα 7.000 στρέμματα. Αποτέλεσμα οι αμπελώνες της περιοχής να χαρακτηριστούν ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.). Οι ποικιλίες που παράγονται είναι κυρίως ξινόμαυρο και σαμπάνια Αμυνταίου. Το επισκέψιμο οινοποιείο Ε.Α.Σ. Αμυνταίου, το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και μέλος του προγράμματος «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», απαρτίζουν 120 παραγωγοί. Σήμερα λειτουργεί σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πλήρως εκσυγχρονισμένο.

Σε απόσταση 5 χλμ. βορειοδυτικά του Αμυνταίου βρίσκεται το χωριό Ξινό Νερό. Αν είστε λάτρεις του ανθρακούχου νερού και δη του τρεχούμενου, εδώ μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας από τις δεκάδες βρύσες του χωριού. Το γνωστό από την αρχαιότητα ανθρακούχο νερό είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το 1894 άρχισε να λειτουργεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αμυνταίου, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της δυτικής Μακεδονίας. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα δείτε δύο εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένου, που φέρνουν στο νου άλλες εποχές.

Στην περιοχή λειτουργεί ατμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ, λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων σε λιγνίτη. Στην περιοχή της Βεύης θα δείτε τα ανενεργά πλέον (από το 2003) ορυχεία λιγνίτη του Βαρούτη, που κάποτε έδιναν δουλειά σε ολόκληρη την περιοχή. Σήμερα είναι ένα σεληνιακό τοπίο.

Τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης είναι νεοκλασικό κτίριο του δημοτικού σχολείου και ο Ιερός Ναός Κωνσταντίνου & Ελένης.

Ενδιαφέρον έχει το Λαογραφικό Μουσείο, δωρεά της Δόμνας Ούντση, και τα σημαντικά του εκθέματα.

Όσο βρίσκεστε στο Αμύνταιο, περιπλανηθείτε και στα άλλα χωριά της περιοχής, τα οποία χτισμένα ανάμεσα στις λίμνες, ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την φιλοξενία των κατοίκων τους. Το Λιμνοχώρι βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Ζάζαρης. Είναι ένα αγροτικό και κτηνοτροφικό χωριό το οποίο κατοικείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για ένα μέρος ιδανικό περιηγητικές εκδρομές, ποδήλατο βουνού, αλλά για αθλήματα όπως κανό, βαρκάδα, ψάρεμα και ιππασία. Σε μια πανοραμική τοποθεσία, δίπλα στο Λιμνοχώρι, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια» όπου διασώζεται πισίνα από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Το χωριό του Αετού βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε κοντινή απόσταση από πολλά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Νυμφαίο, τον Άγιο Παντελεήμονα, την λίμνη Βεγορίτιδα, το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου κά. Το χωριό το διασχίζει ποτάμι που πηγάζει από το βουνό και χύνεται στη λίμνη Χειμαδίτιδα. Δυτικά του Αετού είναι χτισμένο το μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ένας ιστορικός οικισμός χτισμένος στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Είναι ιδανικός προορισμός για κάθε φυσιολάτρη που θέλει να χαρεί την λίμνη και το πανέμορφο τοπίο και να απολαύσει στιγμές ηρεμίας. Το χωριό διαθέτει πλήθος διατηρητέα και ιστορικά κτίρια, όπως τον ιστορικό ανεμόμυλο, και πολλά γραφικά ξωκλήσια. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την μονή του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και τα απομεινάρια Βυζαντινού ναού, βασιλικού ρυθμού. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αρχαιολογικοί χώροι, η Νεκρόπολη Ύστερης Εποχής Χαλκού & Πρώιμης εποχής Σιδήρου και ένας Νεολιθικός οικισμός.

Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε τα πολύ όμορφα χωριά Άρνισσα και Περαία καθώς και το Σκλήθρο, γνωστό για τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική που το χαρακτηρίζει.