Πεζοπορία στην Αμοργό

(1 Ψήφος)

Το νησί της Αμοργού είναι διάσημο για τις παραλίες τους όμορφους οικισμούς του αλλά και παγκοσμίως φημισμένο για τα μονοπάτια του.

Διαδροµή 1


Χώρα - Μονή Χοζοβιώτισσας - Ποταµός - Ορµος Αιγιάλης

Αμοργός διαδρομή 1

Είναι η µεγαλύτερη πεζοπορική διαδροµή του νησιού, η οποία διαρκεί περίπου 5 ώρες. Είναι όµως εύκολη και προσφέρει σε πολλά σηµεία της εντυπωσιακή θέα προς όλα τα σηµεία του ορίζοντα καθώς διατρέχει τον ορεινό κορµό του νησιού. Η διαδροµή αρχίζει από τη Χώρα και σύντοµα κατηφορίζει προς τη Χοζοβιώτισσα. Συναντά τον ασφαλτόδροµο και σε λίγο τον χώρο στάθµευσης, απ’ όπου θα ανηφορίσετε προς το µοναστήρι.

Περνώντας µπροστά από την είσοδο του µοναστηριού, θα συνεχίσετε βόρεια σε εµφανές µονοπάτι και σύντοµα σε µικρό χωµατόδροµο, έχοντας δεξιά σας πανοραµική θέα προς το Αιγαίο, ενώ αριστερά σας οι απότοµες πλαγιές θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε νησί.
Στη συνέχεια η διαδροµή καταλήγει σε διάσελο, απ’ όπου ένας µικρός χωµατόδροµος οδηγεί στο ξωκκλήσι της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, ενώ ακολουθώντας το ανηφορικό µονοπάτι θα περάσετε από το Ξενοδοχειό και αργότερα από τον έρηµο οικισµό του Αγριλα, αλλά και από τον κτηνοτροφικό οικισµό Ασφοντηλίτη και την εκκλησία του Αγίου Νικόλα.
Κατόπιν το µονοπάτι περνά από τα πηγάδια του οικισµού, όπου µε λίγη προσοχή θα δείτε τις βραχογραφίες, ενώ µετά ανηφορίζει µέχρι το διάσελο της Εξω Μεριάς. Ακόµα µια µικρή ανηφόρα µέχρι το διάσελο του Αγίου Μάµα και από εκεί θα κατηφορίσετε οριστικά για τον Ποταµό και την Αιγιάλη, προς την οποία θα έχετε εντυπωσιακή θέα.  

Διαδροµή 2


Αιγιάλη - Λαγκάδα - Στρούµπος - Θολάρια - Φωκιότρυπα

Αμοργός διαδρομή 2

Η διαδροµή είναι εύκολη και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Εχει κυκλική πορεία προσφέροντας θέα προς τον όρµο της Αιγιάλης.
Θα αφήσετε το λιµάνι και θα κατευθυνθείτε προς τη διασταύρωση Λαγκάδας - Θολαρίων από όπου αρχίζει το καλοφτιαγµένο λιθόστρωτο που οδηγεί στη Λαγκάδα.
Θα διασχίσετε το χωριό και θα βγείτε στην κεντρική πλατεία του. Θα ακολουθήσετε για λίγο το ίδιο τσιµεντένιο µονοπάτι που οδηγεί στον Θεολόγο, µέχρι να βρείτε παρακλάδι προς τον Στρούµπο, µικρό οικισµό που δείχνει σιγά σιγά να παίρνει ζωή.
Πάνω από τον Στρούµπο υπάρχει διακλάδωση, που δεξιά οδηγεί στην Παναγία Επανωχωριανή. Μετά την εκκλησία θα επιστρέψετε για λίγο στο ίδιο µονοπάτι και θα διασχίσετε τον λόφο Θόλο από την ανατολική πλευρά του, όπου θα συναντήσετε αρχικά παλιές γεωργικές εκτάσεις και µετά άγονες πλαγιές µέχρι να φθάσετε στο κέντρο των Θολαρίων.
Από τον χώρο στάθµευσης του χωριού ξεκινά κατηφορικό καλοφτιαγµένο µονοπάτι. Εύκολα θα φθάσετε στους Αγίους Θεοδώρους όπου θα συναντήσετε τον ασφαλτόδροµο τον οποίο θα διασχίσετε κάθετα για να καταλήξετε στην ακτή, στη θέση Φωκιότρυπα και από εκεί παραλιακά, στο λιµάνι.

Διαδροµή 3


Λαγκάδα - Αγιος Ιωάννης Θεολόγος - Σταυρός

Αμοργός διαδρομή 3


Σήµερα το σύνολο των µονοπατιών της Αµοργού είναι ευδιάκριτο και σηµατοδοτηµένο µε ξύλινες πινακίδες, ενώ αυτή την εποχή είναι ολάνθιστα και ευωδιάζουν από το θυµάρι, το φασκόµηλο και άλλα βότανα.
Η διαδροµή είναι αρκετά δύσκολη καθώς το µεγαλύτερο τµήµα της είναι ανηφορικό. Η πορεία διαρκεί στο ανέβασµα περίπου 2½ ώρες και 2 ώρες η επιστροφή. Ουσιαστικά ακολουθείτε τα ίχνη των βουνίσιων που εργάζονταν σκληρά στο ορυχείο βωξίτη «Το µεταλλείο», περίπου 700 µέτρα κάτω από το παρεκκλήσι του Σταυρού. Παρ’ ότι υπήρχαν χώροι διαµονής, άνδρες από τα χωριά Λαγκάδα και Θολάρια πήγαιναν εκεί καθηµερινά και γύριζαν πίσω µετά τη βάρδιά τους. Αυτό για τους σηµερινούς πεζοπόρους είναι ακόµα µία πρόκληση. Τα τελευταία όµως περίπου 20 λεπτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το µονοπάτι διατρέχει τις απότοµες πλαγιές του Κρουκέλου µε τους απύθµενους γκρεµούς των περίπου 600 µέτρων να καραδοκούν, όπου θα έχετε µοναδική συντροφιά το βουητό της θάλασσας.Η πορεία αρχίζει από το τέλος του 2ου χώρου στάθµευσης της Λαγκάδας, ενώ σε λίγο θα ανηφορίσετεγια να φθάσετε στο οροπέδιο όπου βρίσκετε το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας µε την υπόγεια στέρνα. Σύντοµα θα µπορείτε να διακρίνετε ψηλά τον Αγιο Θεολόγο, ενώ η θέα προς τον όρµο της Αιγιάλης θα σας κάνει συχνά να κοιτάτε πίσω σας. Στο περίφηµο και περιποιηµένο εκκλησιαστικό συγκρότηµα του Αγίου Θεολόγου έχετε καλή ευκαιρία για στάση. Στη βορειοανατολική άκρη του εκκλησιαστικού κτήµατος του Αγίου Θεολόγου θα ακολουθήσετε τον πέτρινο µαντρότοιχο που ανηφορίζει προς το βουνό, µέχρι να συναντήσετε την τελευταία πινακίδα που δείχνει προς τον Σταυρό. Το ανηφορικό µονοπάτι θα συναντήσει µία στάνη. Από όπου µπορείτε, περνάτε στο εσωτερικό της και ακολουθείτε την περίφραξη µέχρι να δείτε ντους πρώτους σωρούς από πέτρες που σηµατοδοτούν το µονοπάτι πουθα σας οδηγήσει στους γκρεµούς. Το στενό µονοπάτι διατρέχει τις βόρειες, κρηµνώδεις πλαγιές του βουνού και χάνεται πίσω από απότοµα βράχια. Θα το ακολουθήσετε µε προσοχή, γιατί αν και σε κάποια µέρη είναι κτιστό ή λαξεµένο στην πέτρα, έχει πολλά σηµεία όπου είναι σαθρό. Το µονοπάτι καταλήγει στο παρεκκλήσι του Σταυρού σε µια υπερβατική τοποθεσία µε άπλετη θέα στο πέλαγος. Μετά τον Σταυρό το µονοπάτι χάνεται στους γκρεµούς του Κρουκέλου.

Tip Ακόµα και αν δεν έχετε διάθεση για πεζοπορία αξίζει τον κόπο να βρεθείτε στο νοτιότερο σηµείο του νησιού, τον όρµο της Καλοταρίτισσας. Μπορείτε να αφήσετε το όχηµά σας στον δρόµο και να σεργιανίσετε στους γύρω κατάφυτους λόφους όπου θα σας µεθύσουν τα αρώµατα από το θυµάρι και τους υπόλοιπους ολάνθιστους θάµνους, έχοντας θέα στον όρµο και στο νησάκι Γραµβούσα.

Πηγή: airtour