Δρακολίμνη, Ιωάννινα

(0 ψήφοι)

photo: Chris Papadopoulos

Πρόκειται για την μεγαλύτερη λίμνη του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2050μ. Είναι μια αλπική λίμνη που οφείλετε στους παγετώνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 10.000 χρόνια.

Η ανάβαση για την Δρακολίμνη ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. Η διαδρομή διαρκεί 4 με 5 ώρες, μπορείτε όμως να κάνετε ένα μικρό διάλειμα στο καταφύγιο της Αστράκας που θα βρείτε στο δρόμο σας, για να θαυμάσετε την θέα. Στα ανατολικά της λίμνης ξεκινάει ο γκρεμός της κοιλάδας του Αώου που φτάνει μέχρι την κοίτη του ποταμού. Ανεβαίνετε εύκολα μέχρι το χείλος του και απολαμβάνετε εικόνες μοναδικής ομορφιάς, η Αλβανία, ο Γράμμος, ο Σμόλικας, η Βασιλίτσα, η Κόνιτσα, η λάκκα του Αώου, η Μονή Στομίου, όλα απλώνονται μπροστά σας.

Η Δρακολίμνη αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ορειβάτες. Έχει σχήμα καρδιάς, έκταση περίπου 8 στρέμματα, διάμετρο περίπου 120 μ., μέγιστο βάθος γύρω στα 12 μ. και θερμοκρασία νερού σε περίοδο καύσωνα 18°-19° C. Στην λίμνη ζουν αλπικοί τρίτωνες, ένα σπάνιο αμφίβιο μήκους 8-12 εκατοστών που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.