Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Ιωάννινα

(0 ψήφοι)

photo: Konstantinos K

O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου περιλαμβάνει την χαράδρα του ποταμού Αώου, τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, τον ποταμό Βοϊδομάτη και το ιδιαίτερων αντιθέσεων φαράγγι του Βίκου, καθώς και μία σειρά από μικρούς οικισμούς.

Φαράγγι του Βίκου, Ιωάννινα
photo: Michael Pilitsis

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη. Έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου και τελειώνει στη γέφυρα του Βοϊδομάτη.

Βοϊδομάτης Ποταμός, Ιωάννινα

Τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Βοϊδομάτης, παραπόταμος του Αώου. Εκεί βρίσκονται και οι πηγές του. Θεωρείται από τα διαυγέστερα και τα πιο κρύα ελληνικά ποτάμια, αφού τα νερά του ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού σε περίοδο καύσωνα δεν ξεπερνούν σε θερμοκρασία τους 8°C - 9°C. Η πανίδα και η χλωρίδα που ενδημεί στην περιοχή είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη. Δάση από σφένδαμους, βελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, έλατα, κέδρους και άλλα κωνοφόρα, κρύβουν μέσα τους, καφέ αρκούδες, λύκους, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, βίδρες και πολλά άλλα επαπειλούμενα είδη. Μεγάλη είναι και η ποικιλία από αγριολούλουδα που ευδοκιμούν εδώ.

Γέφυρα του Μίσιου, Ιωάννινα

Η πορεία σας για το φαράγγι του Βίκου θα ξεκινήσει από την σκάλα της Βίτσας. Σε 20 λεπτά περίπου θα φτάσετε στην κοίτη του Βοϊδομάτη και την γέφυρα του Μίσιου. Η διαδρομή για την διάσχιση του φαραγγιού διαρκεί περίπου 6 ώρες. Αν η πεζοπορία δεν είναι από τα αγαπημένα σας σπορ, μπορείτε να θαυμάσετε την θέα από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), από το χωριό Βίκος και από το Μονοδένδρι (θέση Οξιά) όπου η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.

Βραδέτο, Ιωάννινα

Το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε. Αποτελεί δε και την αφετηρία της διαδρομής για τους φίλους του ράφτινγκ, που θέλουν να διασχίσουν τον Βοϊδομάτη.