Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζαγοροχώρια

(1 Ψήφος)

Τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 47 χωριά. Φημίζονται για την ομορφιά του φυσικού τοπίου, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και την σπουδαία ιστορία τους. Μία επίσκεψη δεν είναι αρκετή. Σίγουρα η ομορφιά και η γραφικότητα της περιοχής θα σας κάνει να επιστρέψετε.

Η Τύμφη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ζαγορίου δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο άγριας ομορφιάς γεμάτο χαράδρες, φαράγγια, ορθοπλαγιές, αλπικές λίμνες, ποτάμια, λίμνες, αλπικά λιβάδια και δάση, όπου ενδημεί πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 500 έως 2500 μ. που είναι και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Τύμφης, η Γκαμήλα.

Το Ζαγόρι έχει έκταση 1000 χλμ. περίπου, και χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα. Το Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Το Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), τηνόμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς. Το Δυτικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι. Το Κεντρικό Ζαγόρι Βρίσκεται βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά. Όλα τα χωριά είναι όμορφα. Εμείς θα σας περιγράψουμε ενδεικτικά κάποια.

Βωβούσα: Οι κατακόκκινες σκεπές από κεραμίδια πάνω στα πετρόχτιστα σπίτια σπάνε το καταπράσινο του τοπίου και δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά του Αώου που την διασχίζει. Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της χρονολογείται από το 1748.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο: Είναι ίσως από τους γνωστότερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς στο Ζαγόρι. Δικαίως, γιατί και τα δύο χωριά είναι πανέμορφα. Διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, με πετρόχτιστα σπίτια, λιθόστρωτα σοκάκια, βρύσες και εξαιρετική θέα στις κορυφές της Τύμφης. Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια για να θαυμάσετε και τις πολύ παλιές εκκλησίες οι οποίες αξίζουν να τις επισκεφτείτε.

Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μ. και απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ. Από εκεί ξεκινούν τέσσερα ορειβατικά μονοπάτια. Το πρώτο διάρκειας 3,5 ωρών με κατεύθυνση στο καταφύγιο, το δεύτερο διάρκειας 4 ωρών με κατεύθυνση στο σπήλαιο Προβατίνα, το τρίο διάρκειας 4,5 ωρών με κατεύθυνση προς Δρακολίμνη και το τέταρτο διάρκειας 6 ωρών προς την κορυφή Γκαμήλα.

Μια από τις διαδρομές που δεν πρέπει να χάσετε είναι αυτή που ξεκινάει από το Πάπιγκο, διασχίζει την χαράδρα του Βίκου και καταλήγει στο Μονοδένδρι. Πρόκειται για μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, διάρκειας 7 ωρών σε σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα σας χαρίσει μια μοναδική εμπειρία μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο..

Την τοξωτή τσιμεντένια γέφυρα στον ποταμό Βοϊδομάτη έκτισαν με χρήματά τους οι Παπιγκιώτες το 1923.

Γύρω από το Πάπιγκο, στα βουνά Γκαμήλα και Αστράκα βρίσκονται εντυπωσιακά σπήλαια και βάραθρα, όπως: Η «Προβατίνα», ένα από τα μεγαλύτερα βάραθρα του κόσμου βάθους 408μ. Η δημιουργία του οφείλεται στη συνδυασμένη δράση νερού και πάγου. Σε βάθος 108μ έχει ένα πατάρι με πάγο που δεν λιώνει ποτέ. Έχει επίσης αίθουσα με λίμνη. Το «Χάσμα του Έπους», κλιμακωτό βάραθρο βάθους 451μ. το οποίο λειτουργεί σαν καταβόθρα και συλλέγει τα νερά του οροπεδίου. Η «Τρύπα της Νύφης», βάθους 340μ. που επίσης λειτουργεί σαν καταβόθρα, η «Γκαϊλόπετρα βάθους 200μ. και η «Τρύπα του Ορνίου» , βάθους 610μ. το οποίο εξερευνάται ακόμα μιας και ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Δίλοφο-Κουκούλι- Κήποι: Είναι μια διαδρομή που αξίζει να κάνετε για να γνωρίσετε λίγο καλύτερα την περιοχή. Το Δίλοφο είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και στο εσωτερικό του δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα. Τα αρχοντικά του είναι χτισμένα με την ντόπια ζαγορίσια λευκή πέτρα και σκεπασμένα με μαύρες σχιστόπλακες και τα καλντερίμια του είναι τα πιο καλοδιατηρημένα. Αφήνοντας το Δίλοφο και πηγαίνοντας για το Κουκούλι θα συναντήσετε το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορου. Απέχει μόνο 30μ από την άσφαλτο. Χτίστηκε το 1750 αλλά διατηρείται σε άψογη κατάσταση. Είναι μονότοξο, έχει συνολικό μήκος 24 μ. και ύψος 13 μ.
Δίπλα στο γεφύρι υπάρχει ένας τεράστιος βράχος, στον οποίο πολύ συχνά σκαρφαλώνουν με σχοινιά όσοι αγαπούν την αναρρίχηση.
Το Κουκούλι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900μ. Κι εδώ θα θαυμάσατε την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική. Τριγύρω ορθώνονται επιβλητικά πετρόχτιστα αρχοντικά, με τοξωτές καμάρες και σκεπαστές πέτρινες βρύσες. Την βόλτα σας θα την απολαύσετε χωρίς αυτοκίνητο αφού και σε αυτό το χωριό απαγορεύεται . Στην διαδρομή από το Κουκούλι προς τους Κήπους, σε απόσταση 100μ. από την άσφαλτο, θα συναντήσετε άλλο ένα γεφύρι, τρίτοξο αυτή τη φορά. Είναι το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό. Πολύ παλιά ήταν ξύλινο και γκρεμιζόταν αρκετά συχνά, το 1814 όμως ο ηγούμενος Σεραφείμ έδωσε χρήματα για να γίνει πέτρινο (εξ ου και καλογερικό). Διατηρείται και αυτό σε άψογη κατάσταση. Έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
Πριν φτάσετε στους Κήπους, συναντάτε άλλο ένα γεφύρι, μονότοξο, με μήκος 14μ. και ύψος 5μ. Είναι το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, το οποίο χτίστηκε το 1753. Απέχει 150μ από τον δρόμο. Οι Κήποι κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του Ζαγορίου.
Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο «Αγάπιος Τόλης». Ο άνθρωπος αυτός αφιέρωσε την ζωή του, και την περιουσία του, συλλέγοντας κειμήλια του ζαγορίτικου πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου. Η συλλογή σήμερα αριθμεί κάτι περισσότερο από 50.000 αντικείμενα, πολλά από αυτά σπάνια και ανεκτίμητα. Ο Αγάπιος Τόλης συνήθιζε να ξεναγεί δωρεάν ο ίδιος τους επισκέπτες του μουσείου, ακούραστος και υπομονετικός.
Τηλ μουσείου: 2653071826