Κόνιτσα, Ιωάννινα

(0 ψήφοι)

photo: Kiriakos Michailidis 

Η Κόνιτσα είναι χτισμένη στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα, σε υψόμετρο 630μ. Είναι μια πόλη 4.000 κατοίκων χτισμένη κατά το παραδοσιακό στιλ της Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Πέτρινα κτίσματα και παλιά αρχοντικά, εκκλησίες και μοναστήρια αλλά και πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια πλαισιώνουν το σκηνικό.

Στο δρόμο προς την Κόνιτσα θα συναντήσετε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης, χτισμένο το 1870. Είναι μέσα σε ένα παραμυθένιο τοπίο, όπου μέσα σε ένα δάσος από οξιές και σημύδες ξεφυτρώνει ένα καταγάλανο ποτάμι, ο Αώος, εκεί που βγαίνει από τι φαράγγι του. Το άνοιγμα του γεφυριού φτάνει τα 36,50 μ. και το ύψος του τα 19,25 μ. Στο ψηλότερο σημείο της καμάρας του κρέμεται ένα μικρό καμπανάκι, το οποίο κατά την παράδοση προειδοποιούσε τους διαβάτες, τους αγωγιάτες και τους κυρατζήδες να μην επιχειρήσουν τη διάβασή του όταν έπνεε θυελλώδης άνεμος.

Ο δρόμος που οδηγεί από το γεφύρι προς την κορυφή της Τραπεζίτσας οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία του βουνού, η οποία στην ουσία χωρίζει την Άνω (παλιά) και την Κάτω (νέα) πόλη. Η Κάτω πόλη είναι το κομμάτι εκείνο που υπέστη τις περισσότερες ζημιές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οπότε τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί. Στην γειτονιά Λάκκα, θα βρείτε τον πανύψηλο μιναρέ του τζαμιού του Σουλτάν Σουλεϊμάν το οποίο χρονολογείται από το 1536 και ακριβώς δίπλα το οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, το οποίο στεγάζει μια μόνιμη φωτογραφική έκθεση των μνημείων της περιοχής.

Η Άνω πόλη διατηρεί τα παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά και τις παλιές εκκλησίες. Η βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ενδιαφέρον έχουν το αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη Σίσκου, χτισμένο το 1845, το εντυπωσιακό αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά, και η οικία Τόγκα, η οποία χτίστηκε το 1890 και χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παίρνοντας την διαδρομή προς το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, θα συναντήσετε την λιθόκτιστη μητρόπολη του Αγίου Νικολάου. Είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία, χτισμένη το 1842, η οποία φιλοξενεί πλήθος εικόνων και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο της εποχής που αξίζει να δείτε.

Εκπληκτική είναι και η θέα που αντικρίζεις όσο περπατάς στα σοκάκια της Άνω πόλης. Η καταπράσινη πεδιάδα που απλώνεται από κάτω και τα τρία ποτάμια που την διασχίζουν. Ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος. Είναι ένας πίνακας ζωγραφικής.

Όσο βρίσκεστε στην Κόνιτσα μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία του φυσικού ατμόλουτρου μέσα σε πανύψηλα έλατα σε υψόμετρο 1260μ. Τα ατμόλουτρα λειτουργούν μόνο κατά τους θερινούς μήνες, το πολύ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό, αλλά θερμός και υγρός αέρας με θερμοκρασία 38°C και υγρασία 100%. Ο αέρας αυτός εκλύεται από το εσωτερικό της γης μέσω 15 ρηγμάτων. Θα τα βρείτε στο χωριό Αμάραντος σε απόσταση 27 χλμ. από την Κόνιτσα. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και τα λουτρά μοναδικά στο είδος τους στην Ευρώπη.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Μονή Στομίου, η οποία βρίσκεται εντός του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου. Το μονοπάτι ξεκινάει δίπλα από το γεφύρι της Κόνιτσας, συνεχίζει δίπλα στην αριστερή όχθη του ποταμού και καταλήγει περίπου σε 1 ώρα και 45 λεπτά χαλαρής πορείας στη Μονή Στομίου, με εκπληκτική θέα στη χαράδρα του Αώου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1774 και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εδώ κάποτε είχε μονάσει και ο Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης.

Στον οικισμό Μπουραζάνι, σε απόσταση 12 χλμ. από την Κόνιτσα και αφού ακολουθήσετε μια πανέμορφη διαδρομή, μπορείτε να επισκεφτείτε το Περιβαλλοντικό Πάρκο. Είναι μια ιδιόκτητη έκταση 2.000 στρεμμάτων , όπου ζουν ελεύθερα και εκτρέφονται χιλιάδες ζώα: ελάφια, πλατώνια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, μουφλόν και κρι κρι.
Το πάρκο είναι επισκέψιμο καθημερινά (όχι πρωί αλλά μόνο μετά τις 3 το μεσημέρι, έως και το σούρουπο). Γίνεται οργανωμένη ομαδική ξενάγηση, που περιλαμβάνει περιήγηση στο πάρκο με αυτοκίνητα, στάση στο περίπτερο ενημέρωσης και εκπαίδευσης και τέλος επίσκεψη στο κιόσκι με το εργαστήριο επεξεργασίας των κεράτων και το εκθετήριο με τα αποξηραμένα φυτά και τις βαλσαμωμένες πεταλούδες.