Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

(0 ψήφοι)

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται 22 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος.

Το Ιερό χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού (2600-1200 π.Χ.), Αρχικά, σε αυτό λατρευόταν η Μεγάλη Θεά, θεά της γονιμότητας, αργότερα όμως, εκεί λατρευόταν ο Δωδωναίος Δίας. Οι ιερείς έλεγαν τους χρησμούς ακούγοντας τον ήχο των τριπόδων που υπήρχαν γύρω από τη Φηγό, την ιερή βελανιδιά του Δία, το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς, τον ήχο των λεβήτων, το κελάηδημα των περιστεριών που κατοικούν στο ιερό δέντρο και το κελάρυσμα του νερού της ιερής ναίου πηγής.

Ο πρώτος ναός, η Ιερά Οικία, χτίστηκε τον 4ο αι.π.Χ. Τον 3ο αι. π.Χ., επί βασιλείας Πύρρου, το Ιερό ανακαινίστηκε ριζικά. Τότε χτίστηκε το Πρυτανείο, όπου έμεναν οι ιερείς του Δία , το Βουλευτήριο και το Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θέατρα στην Ελλάδα (περίπου 18.000 θέσεων).

Όλα αυτά τα κτίσματα έπαθαν αλλεπάλληλες καταστροφές: Από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ. και ξαναχτίζονται από το Φίλιππο τον Β’ βασιλιά της Μακεδονίας. Το 167 π.Χ. γίνεται νέα καταστροφή από τον Αιμίλιο Παύλο της Ρώμης (ξαναχτίζει ο Αύγουστος και χρησιμοποιεί το θέατρο ως αρένα).

Επί Θεοδοσίου του Μεγάλου το 391 μ.Χ. κόπηκε το ιερό δένδρο, παύει να λειτουργεί το μαντείο και χτίζονται δύο χριστιανικές βασιλικές. Ακολουθούν νέες καταστροφές και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το χώρο της Δωδώνης.