Λίμνη Παμβώτιδα, Ιωάννινα

(1 Ψήφος)


photo: Amalia Lampri

Λίμνη Παμβώτιδα

Είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης μετά από αυτήν της Οχρίδας. Χρονολογείται από το 10.000π.Χ.

Έχει περίμετρο 33 χλμ. και το βάθος της φτάνει μέχρι και τα 13 μέτρα. Τα νερά της προέρχονται από φυσικές πηγές και χείμαρρους. Τα περισσεύματα των νερών της διοχετεύονται με τον αύλακα της Λαψίστας στον ποταμό Καλαμά. Φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ειδών ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας, καθώς και πολλά αμφίβια. Ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (Natura 2000)

Η αλιευτική της εκμετάλλευση έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, εκεί διεξάγονται πολλές εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις για το σκι, την κωπηλασία, το κανό-καγιάκ, κ.α.

Το Νησί δεν έχει άλλο όνομα. Είναι ένα από τα πολύ λίγα κατοικημένα νησιά λιμνών που αριθμεί περίπου 100 οικογένειες. Το πότε κατοικήθηκε δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Τα οκτώ μοναστήρια του, όμως, που αντέχουν στον χρόνο, βεβαιώνουν το βυζαντινό και μεταβυζαντινό παρελθόν του. Λέγεται πως, εξαιρουμένων των μοναχών, οι πρώτοι κάτοικοι του προέρχονταν από την Μάνη και έφτασαν τον 17ο αιώνα. Εδώ δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς ο Τεπελενλής μετά από εντολή του Σουλτάνου. Είχε βρει καταφύγιο στην μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

 

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα χτίσθηκε το 17ο αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις σφαίρες που διαπέρασαν το πάτωμα του α’ ορόφου και σκότωσαν τον Αλή Πασά, πίνακες με την αναπαράσταση της δολοφονίας φιλοτεχνημένους από Ευρωπαίους περιηγητές του 18ου & 19ου αι. και άλλα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα. Στην μονή λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο, όπου αναπαρίσταται ένα προεπαναστατικό γιαννιώτικο αρχοντικό.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών, χτισμένο τον 13ο αι. Εδώ ο επισκέπτης θα θαυμάσει τις πολύ όμορφες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, αλλά και τις πολύ εντυπωσιακές ολόσωμες τοιχογραφίες, του 16ου αι., των επτά φιλόσοφων της αρχαιότητας: Σόλωνα, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θουκιδίδη, Πλούταρχο, Χείλωνα και Απολλώνιο.

Στο Νησί υπάρχουν ακόμη: η μονή του Αγίου Νικολάου Στρατηγοπούλου, η μονή Ελεούσης των Γκιουμάτων (15ος αιώνας), η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η μονή Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου ( έχει πανοραμική θέα) και η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η μοναστική ζωή στο Νησί τερματίστηκε οριστικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ίσιο το νησί αλλά και τα μοναστήρια του έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στις βόλτες σας στα πλακόστρωτα δρομάκια θα θαυμάσετε τα πετρόχτιστα σπίτια με τους καταπράσινους κήπους. Μερικά από αυτά διαθέτουν ιδιωτικά λιμανάκια.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, οπότε οι λιχουδιές που θα συναντήσετε συνήθως στα ταβερνάκια είναι πέστροφες, χέλια αλλά και βατραχοπόδαρα, η σπεσιαλιτέ της περιοχής.

Στα μαγαζιά με τα σουβενίρ θα βρείτε είδη λαϊκής τέχνης, τα φημισμένα ασημένια κοσμήματα και διακοσμητικά και πολλά τοπικά γλυκά και λικέρ. Η επικοινωνία με τα Γιάννενα γίνεται με πλοιάρια και είναι πολύ συχνή, κάθε μισή ώρα τους θερινούς μήνες και κάθε μία ώρα τους χειμερινούς, Η διαδρομή διαρκεί 10 λεπτά.