Σπήλαιο Περάματος, Ιωάννινα

(0 ψήφοι)

Βρίσκεται στο Πέραμα, σε απόσταση 4χλμ. από τα Ιωάννινα. Είναι ένα από τα σπανιότερα σπήλαια του κόσμου. Έχει έκταση 14.800 m², και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια των Βαλκανίων. Το μήκος της διαδρομής είναι 1700 μέτρα. Η διαδρομή που μπορούν να διανύσουν οι επισκέπτες είναι 1100 μέτρα, πότε ανηφορίζοντας και πότε κατηφορίζοντας, στα τσιμενταρισμένα μονοπάτια και σκαλοπάτια, και ξεναγούνται από έμπειρους ξεναγούς επί 45’ σ’ ένα από τα θαύματα που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει με υπομονή και φαντασία.

Δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω ακριβώς από το χωριό. Ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους του Περάματος όταν εκείνοι έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, και το 1956 οι σπηλαιολόγοι Άννα και Ιωάννης Πετρόχειλος ξεκίνησαν την εξερεύνησή του.

Ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και αποτελείται από πολλούς θαλάμους και διαδρόμους που συνδέονται μεταξύ τους και είναι στολισμένοι με σταλακτίτες, κολώνες και σταλαγμίτες. Διαθέτει δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ στα υπόλοιπα σπήλαια υπάρχουν μέχρι έξι είδη. θα συναντήσετε πολλές αίθουσες με ιδιαίτερα πλούσιο διάκοσμο. Θα δείτε επίσης απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου, που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά.

Χαρακτηριστικό του Σπηλαίου είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ενεργό, δεν έχει σταματήσει να σχηματίζεται και αυτό φαίνεται αφενός από τις λίμνες, που διατηρεί, από την υγρασία που καλύπτει το δέρμα και τα ρούχα μετά από λίγα λεπτά αλλά και από τις σταγόνες που όχι μόνο βλέπεις στις απολήξεις των σταλαγμιτών αλλά και απ’ αυτές που βρέχουν το πρόσωπο σου. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του διατηρείται σταθερή στους 17ο C, ενώ η θερμοκρασία του νερού είναι 14ο C.

Η επίσκεψη µπορεί να συνοδευτεί από την προβολή ντοκιµαντέρ στο Κέντρο Προβολής Επισκεπτών «Άννα Πετροχείλου».
Τηλ. 26510.81.521, www.spilaio-perama.gr
Ώρες λειτουργίας: 08.00-20.00 (θερινό) - 09.00-17.00 (χειμερινό)