Ιωάννινα

(0 ψήφοι)


photo: Amalia Lampri

Πόλη των Ιωαννίνων 

Είναι χτισμένη στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Μία από τις πιο γραφικές και όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Ο συνδυασμός των πολυάριθμων ιστορικών μνημείων και της απέραντης φυσικής ομορφιάς μαγεύει τους επισκέπτες από την πρώτη μέρα. Εδώ το παλιό και το καινούργιο συμβιώνουν αρμονικά. Η παράδοση και η σύγχρονη ζωή συνδυάζονται σε μια γραφική και φιλόξενη πόλη.

Στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης θα περιπλανηθείτε ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά, μιναρέδες, χριστιανικές εκκλησίες και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα.

Χαρακτηριστική είναι η οδός Ανεξαρτησίας, η οποία μετά την ανάπλασή της θεωρείται από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης. Τις πρωινές ώρες ο επισκέπτης ταξιδεύει στο Χρόνο, ανάμεσα σε παλιά εργαστήρια και επαγγέλματα που θυμίζουν άλλες εποχές. Το βράδυ, η περιοχή ζωντανεύει, αφού έχει μετατραπεί στην πιο πολυσύχναστη περιοχή για βραδινή διασκέδαση, γεμάτη με προσεγμένα μπαράκια, μεζεδοπωλεία κλπ.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να χάσετε είναι οι θησαυροί της γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης, δηλαδή, κοσμήματα και σκεύη αργυροχρυσοχοΐας αλλά και ξυλογλυπτικής.

Για τους φυσιολάτρες, τα Ιωάννινα προσφέρουν ειδυλλιακά μέρη για περιπάτους, αλλά και πολλές ευκαιρίες για τους λάτρεις των extreme sports.Κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων ξεκινούν 3 διαφορετικές διαδρομές αναρρίχησης με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας η κάθε μια.

Επίσης, στην περιοχή Ασπράγγελλοι λειτουργούν σχολές parapente θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης. Τα Ιωάννινα, γενικά, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για rafting, canoe-kayak, ski, ορειβατικές διαδρομές κλπ.

Οι λιγότερο δραστήριοι θα απολαύσουν πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα, έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά θα έχουν και πολλές επιλογές πολιτιστικού χαρακτήρα.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων 

Βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια , στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα ευρήματα που εκτίθενται είναι από την παλαιολιθική εποχή έως και τους υστερορωμαϊκούς χρόνους. Περιλαμβάνονται μια σημαντική συλλογή από χάλκινα σκεύη, ευρήματα από την Δωδώνη και από την αρχαία Αμβρακία, νομίσματα κ.α. Σημαντικός είναι ο χειροπέλεκυς Αχελαίας τεχνολογίας που χρονολογείται από το 200.000 π.Χ., καθώς και μαρμάρινη σαρκοφάγος από την αρχαία Φωτική Θεσπρωτίας.
Τηλ.: 26510 33357
Ώρες λειτουργίας: 08:30 έως 15:00.
Κάθε Δευτέρα κλειστό

 

Λαογραφικό Μουσείο « Κώστας Φρόντζος» Ε.Η.Μ. 

Στεγάζεται σε ένα κτίριο που από το 1800 που κτίστηκε μέχρι και το 1976 στέγαζε διάφορες σχολές. Κατόπιν το αγόρασε από το δημόσιο η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών με σκοπό να στεγάσει εκθέματα που αναφέρονται στον 19ο και 20ο αιώνα και αντικείμενα του Ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού όπως α) ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές στολές β) έργα κεντητικής και υφαντικής γ) έργα αγγειοπλαστικής δ) έργα χρυσοχοΐας και ασημουργίας ε) έργα λιθογλυπτικής και ξυλογλυπτικής στ) οικιακές συσκευές ζ) εργαλεία γεωργικών, κτηνοτροφικών και άλλα. Επίσης, εκτίθενται η στολή του αξιωματικού του τουρκικού στρατού και δημογέροντα των Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Δώνου 1850-1928 κι η στολή του στρατηγού Μάρκου Δρακά.
Διεύθυνση Μιχαήλ Αγγέλου 42, Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 20515
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 09:00 έως 14:00 & το απόγευμα κάθε Τετάρτης και Σαββάτου
ώρες 17:30 έως 20:00. Κάθε Κυριακή και Δευτέρα κλειστό.

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη 

Βρίσκεται κοντά στη είσοδο του Κάστρου και περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία. Είναι έργο του Παύλου Βρέλλη. Ο καλλιτέχνης τελείωσε το τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 1954. Το 1983 αποφάσισε να δημιουργήσει το μουσείο και μετά από συνεχή εργασία 13 χρόνων μας προσέφερε κέρινα ομοιώματα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία τα οποία αποτυπώνονται σε παραστάσεις. Είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες: ενότητα της Προεπανάστασης, ενότητα της επανάστασης του 1821, ενότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κλείνει με αναφορές και υπενθυμίσεις.
Μπιζάνι Ιωαννίνων Τηλ. - Fax: 26510.92.128
Ώρες λειτουργίας: 09.30-17.00 (θερινό), 10.00-16.00 (χειμερινό)

 

Δημοτική Πινακοθήκη 

Όλη η πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής , από τον ακαδημαϊσμό της σχολής του Μονάχου, τον Ιμπρεσιονισμό μέχρι την τέχνη του σήμερα. Επίσης περιλαμβάνει υπέροχα γλυπτά και χαρακτικά.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00 με 13:00 και 18:00 με 21:00

Όσο βρίσκεστε στην πόλη των Ιωαννίνων μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το χωριό Λιγκιάδες, το Μπαλκόνι των Ιωαννίνων όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται. Το όνομα τα λέει όλα. Εκεί θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα της λίμνης αλλά και ολόκληρης της πόλης. Το χωριό απέχει 13 χλμ. από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940μ. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ξαναχτίστηκε και σήμερα έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Από εκεί ξεκινάει ορειβατικό μονοπάτι που καταλήγει στην κορυφή του όρους Μιτσικέλι, σε υψόμετρο 1.181μ. Στους Λιγγιάδες υπάρχει και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, χτισμένη το 1681.

Πανέμορφο είναι και το πέτρινο μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης, που βρίσκεται σ’ ένα καταπράσινο λόφο, στο χωριό Λογγάδες, στη βορειοανατολική πλευρά της λίμνης. Ο θρύλος λέει πως χτίστηκε από τον Ντουραχάν Πασά της Θεσσαλίας όταν το 1434 διέσχισε την παγωμένη λίμνη με όλο του το στράτευμα, χωρίς να πάθει κανείς τίποτα. Ο ίδιος το απέδωσε σε θαύμα.