Οι ομορφιές του Αμβρακικού Κόλπου, Άρτα

(0 ψήφοι)

Ο Αμβρακικός Κόλπος, ο μεγαλύτερος της δυτικής Ελλάδας, είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος, όπου φωλιάζουν πάνω από 280 είδη πουλιών και άλλων ζώων. Οι λιμνοθάλασσες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του κόλπου δημιουργούν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, αλλά και αποτελούν και ένα σημαντικό πόρο εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής. Οι ψαράδες του Αμβρακικού έχουν εδώ και πολλά χρόνια εγκαταστήσει τα λεγόμενα "ιβάρια" ή "διβάρια". Είναι ειδικές κατασκευές με καλάμια, που, ενώ επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο ψαριών από τη θάλασσα, τα εμποδίζουν να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται.

Σε απόσταση 23 χλμ. από την πόλη της Άρτας, βρίσκεται το νησί Κορωνησία, η οποία ενώνεται με την ξηρά και την γειτονική Σαλαώρα, με μια ασφαλτοστρωμένη λουρονησίδα. Εκατέρωθεν της λουρονησίδας αυτής απλώνονται οι λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό και Λογαρού, καταφύγιο αργυροπελεκάνων, τσικνιάδων κ.α. Τα μακρόστενα πριάρια, οι βάρκες, γλιστρούν πάνω στη βάθους μόλις ενός μέτρου λιμνοθάλασσα και οι ψαροταβέρνες της περιοχής σερβίρουν την ψαριά της ημέρας.

Κορωνησία


Το απέραντο υδάτινο τοπίο που απλώνεται γύρω σας, είναι μαγευτικό. Στην Κορωνησία σώζεται ο ναός παλαιού μοναστηριού της Γεννήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος χτίστηκε πιθανότατα μεταξύ του 7ου και του 10ου αι. και το παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε την Κούλια, το κάστρο της Κορωνησίας που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

Σαλαώρα

 

Στο χωριό Βίγλα θα δείτε το αντλιοστάσιο που διατηρεί απλημμύριστο τον βάλτο που αποξηράνθηκε το 1950, το παλιό πέτρινο σχολείο που σήμερα στεγάζει τον Μορφωτικό Σύλλογο Βίγλας και τον ναό του Αγίου Νικολάου, ένα βυζαντινό μνημείο, με πλάκες αντί για κεραμίδια. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής και βρίσκεται ψηλά στο βουνό, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την θέα στον κάμπο της Άρτας και σε όλον τον Αμβρακικό κόλπο. Στην περιοχή υπάρχουν δύο παρατηρητήρια πουλιών, ένα στην περιοχή του Άι Γιώργη και ένα δεύτερο στην λιμνοθάλασσα του Άι Γιωργιού. Στο χωριό λειτουργεί γυναικείος συνεταιρισμός κατασκευής παραδοσιακών στολών και υφαντών.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε, είναι μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Ροδιάς. Θα το βρείτε αν ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί από την Βίγλα στην τρίτη στη σειρά λιμνοθάλασσα, τη Ροδιά. Το μοναστήρι, βυζαντινό μνημείο, χρονολογείται από τον 8ο αι. Ο ναός του είναι σταυροειδής με τρούλο, με νεότερη προσθήκη του νάρθηκα. Διαθέτει εξαιρετικής ομορφιάς αγιογραφίες και παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, ανάμεσα σε ακακίες, κυπαρίσσια, αγραπιδιές και αγριολούλουδα. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η σπηλιά του Άι Βλάση, όπου σύμφωνα με την παράδοση, μόνασε ο Άγιος Βλάσιος, επίσκοπος Σεβαστείας. Για να προσεγγίσετε την σπηλιά, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα ανηφορικό, λιθόστρωτο μονοπάτι, μήκους 200μ., το οποίο καταλήγει στον περίβολο της. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική. Ο Άγιος Βλάσιος είχε φτιάξει στην σπηλιά κανονική εκκλησία. Αυτό φαίνεται από τα απομεινάρια στα πλάγια, το λιθόκτιστο χώρισμα του ιερού και ο λαξεμένος τρούλος στην οροφή. Κάποιες αχνές τοιχογραφίες διασώζονται ακόμη.

Σπηλιά Αι Βλάση

Η Κόπραινα, ιστορικό λιμάνι που συνέδεε την Άρτα με τον Πειραιά μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, είναι ένας απομακρυσμένος οικισμός με πολύ λίγους κατοίκους. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού. Εκεί λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, το οποίο έχει αναλάβει το σημαντικό έργο της παράδοσης σεμιναρίων σχετικών με το τοπικό περιβάλλον. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις αναπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του οργανισμού και τα πέτρινα κτίρια του παλιού τελωνείου. Αν περπατήσετε παράλληλα με τον ποταμό Βωβό, για περίπου 10’, θα φτάσετε στον υπέροχο Φάρο, όπου λειτουργεί ένα ιδιότυπο μουσείο φάρων, μοναδικό στην Ελλάδα.

Φάρος Κόπραινας

Οι παραλίες της Άρτας βρίσκονται όλες στον Αμβρακικό κόλπο, δίπλα στις λιμνοθάλασσες και τους υδροβιότοπους. Μπορεί να μην είναι το ιδανικό μέρος για κολύμπι για κάποιους που προτιμούν τις παραλίες του Αιγαίου, όμως σίγουρα το περιβάλλον της λιμνοθάλασσας θα τους αποζημιώσει με την ομορφιά του. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι αμμουδερές, αβαθείς, ζεστές και η άμμος τους είναι γεμάτη με υπέροχα κοχύλια. Τις περισσότερες παραλίες θα τις βρείτε στην Κορωνησία και τις κοντινές της περιοχές. Η παραλία με το ασυνήθιστο όνομα “Πεθαμένος” , στην πίσω πλευρά της Κορωνησίας, είναι μια όμορφη και γαλήνια παραλία.