Αρχαία Αμβρακία, Άρτα

(0 ψήφοι)

Η Αμβρακία ήταν η σημαντικότερη αποικία των Κορινθίων στην βορειοδυτική Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. και αναπτύχθηκε γρήγορα σε πολιτιστική, πολεμική και ναυτική δύναμη. Την ακμή της, η πόλη την έζησε με τον βασιλιά Πύρρο, τον 3ο αι. π.Χ., ενώ κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 189 π.Χ. Η πόλη βρίσκεται θαμμένη κάτω από την Άρτα. Πολλά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί κατά την διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο κέντρο της πόλης.

Με αυτόν τον τρόπο έχει ανακαλυφθεί ο ναός του Απόλλωνα, καθώς και ένα θέατρο, το μικρότερο από όλα τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Χτίστηκε, πιθανότατα, κατά την διάρκεια της βασιλείας του Πύρρου και κατασκευάστηκε με επιχωμάτωση. Από το μικρό αρχαίο θέατρο έχουν αποκαλυφθεί η ορχήστρα, η οποία έχει τέλειο κυκλικό σχήμα με διάμετρο 6,7 μέτρα. Ξεχωριστό το κάνει και η έλλειψη επίσημων θέσεων στην πρώτη σειρά που έχουν συνήθως τα αρχαία ελληνικά θέατρα.

Ο Ναός του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα, που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης, ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της. Σήμερα, από τον ναό σώζονται μόνο η κρηπίδα και η ευθυντηρία. Χρονολογείται από το 500 π.Χ. και είχε διαστάσεις 44 x 20,75 μ. Ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού, περίπτερος, με πρόναο και επιμήκη σηκό. Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ο χώρος του ιερού χρησίμευσε ως λατομείο.

Ναός του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα

 

Ο ναός του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε το 1964 κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικόπεδο στο κέντρο της Άρτας. Βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης δίπλα στην πλατεία Κιλκίς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εκτός των τειχών έχουν ανακαλυφθεί δύο νεκροταφεία, στα οποία γίνονται ανασκαφές. Στην πόλη έχουν ανακαλυφθεί επίσης, ένα μεγαλύτερο Θέατρο, το Πρυτανείο, οικίες και κτιριακά κατάλοιπα.

Το τείχος της Αρχαίος Αμβρακίας, τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα, άρχισε να κατασκευάζεται το 6ο αι. π.Χ. και συμπληρώθηκε τον 4ο αι. π.Χ. Η Αμβρακία ήταν η σημαντικότερη αποικία των Κορινθίων στην βορειοδυτική Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. και αναπτύχθηκε γρήγορα σε πολιτιστική, πολεμική και ναυτική δύναμη. Την ακμή της, η πόλη την έζησε με τον βασιλιά Πύρρο, τον 3ο αι. π.Χ., ενώ κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 189 π.Χ. Πάνω στα τείχη της αρχαίας Αμβρακίας, έχει χτιστεί τμήμα του Κάστρου της Άρτας.