15 Αυγούστου - Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

13 Αυγ 2014
(0 ψήφοι)

Χανιά
Η τ. Κοινότητα Ασφένδου αποτελείτο απότα τρία χωριά χειμερινής διαμονής Βουβά, Νομικιανά και Άγιο Νεκτάριο και είναι ένα από τα τρία ψηλότερα χωριά της Κρήτης. Στις 15 Αυγούστου, στο πανηγύρι της Παναγίας Ασφένδου στα Σφακιά, μοιράζονται από τους παραγωγούς στους επισκέπτες τοπικά προϊόντα όπως κρέας, μέλι, κ.α.

 Παναγία Ασφένδου, Χανιά


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης διοργανώνει τη γιορτή γραβιέρας στις 15 Αυγούστου στην Ανώπολη με πλούσιους μεζέδες όπως βραστό πιλάφι, σφακιανό γιαχνί, στιφάδο, τυρί, μέλι και φυσικά κρητική μουσική
Στις 16 Αυγούστου στη Κάνδανο η γιορτή καλτσουνιού με άφθονα καλτσούνια όλων των ειδών

Ρέθυμνο Στα αναρίθμητα πανηγύρια του νομού, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά, το διαγωνισμού κρητικού τραγουδιού και χορού, τον Αύγουστο στα Ανώγεια, αλλά και το πανηγύρι της Αναλήψεως στο χωριό, που γίνεται στα βοσκοτόπια και οι βοσκοί προσφέρουν σε όσους παραβρίσκονται κρέας, ψωμί και τυρί και την γιορτή του κίτρου στο Γαράζο, από τις 12 έως τις 19 Αυγούστου, με πολλές εκθέσεις και γλυκά.

Αρκαδία
Στην Μεγαλόπολη, 36 χλμ. από την Τρίπολη, από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου διοργανώνεται καλλιτεχνικό φεστιβάλ, με θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της πόλης, συναυλίες, δημοτικούς χορούς και διαλέξεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα, από τις 13 έως τις 20 Αυγούστου, και με αφορμή την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Τεγέα, που απέχει από την Τρίπολη 8 χλμ., γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πανηγύρια της Πελοποννήσου, με μεγάλη εμπορική κίνηση και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και εμπορική και γεωργική έκθεση από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, στο πάρκο της Επισκοπής. Στον Πλάτανο, χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, 71 χλμ. από την Τρίπολη, με επίκεντρο το γέμισμα του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, διοργανώνονται οι «Γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων», με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παραδοσιακό γλέντι.

Εύβοια
15 Αυγούστου στην Κύμη της Εύβοιας γίνεται το Πανηγύρι της Παναγίας, στους Καλημεριανούς και στον Οξύλιθο. Στον κόσμο προσφέρεται στιφάδο που μαγειρεύουν όλοι οι κάτοικοι σε μεγάλα καζάνια.

Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου

Πήλιο Αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς Πηλίου
Η έναρξη της Αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 16 Αυγούστου 2014 με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και το ξύρισμα του γαμπρού.
Το βράδυ θα ακολουθήσει το γαμήλιο γλέντι με το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού.  Στους επισκέπτες προσφέρονται τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί.

Καβαλάρηδες της Σιάτιστας

Κοζάνη Το πιο εντυπωσιακό, έθιμο του καλοκαιριού είναι οι «Καβαλάρηδες» της Σιάτιστας. Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία γιατί ανήμερα του δεκαπενταύγουστου οι κάτοικοι της Σιάτιστας ζούσαν μια μέρα ελευθερίας. Η γιορτή είναι διήμερη, 14 και 15 Αυγούστου, με αποκορύφωμα το προσκύνημα των καβαλάρηδων στην εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι του Μικροκάστρου. Ακολουθεί, φυσικά, γλέντι με τα χάλκινα και φαγοπότι.

Παναγία Σουμελά

Ημαθία
Παναγία Σουμελά Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.. Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.

Ιωάννινα 
Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς. Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς.
Κοίμηση της Θεοτόκου Στον Παλαιόπυργο, το πανηγύρι οργανώνει Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Το μεσημέρι, μετά το φαγητό, το οποίο γίνεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακολουθούν τα «ντολιά», ένα έθιμο το οποίο γίνονταν και παλιά και συνεχίζεται και σήμερα. Κατά το έθιμο η εντολή ντολή –ντολιά δίνεται από τον «ντολή πασά» που ορίζεται κάποιος από τους μεγαλύτερους, και παίρνοντας το ποτήρι του με το κρασί θα το τσουγκρίσει με έναν παρευρισκόμενο (κάποιο ξένο καλεσμένο, τον παπά κ.α.). Θα πιεί τρία ποτήρια ή τρείς φορές και θα τα αφιερώσει κάθε φορά και σε διάφορους ζητώντας από τους οργανοπαίκτες να παίξουν ένα τραγούδι. Ύστερα οι υπόλοιποι με την σειρά που ορίζει ο «ντολή πασάς» αφιερώνουν τις ευχές τους όπου θέλει ο καθένας ζητώντας και από ένα τραγούδι. Ένας και από τους σκοπούς αυτού του εθίμου ήταν να διαλύονται και οι μικροπαρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί και να υπάρχει ομόνοια μεταξύ των χωριανών. Το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικές ενδυμασίες και Πωγωνήσιους χορούς. Το γλέντι διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σκύρος
Στις 15 Αυγούστου γίνεται αναπαράσταση του σκυριανού γάμου και στην πανσέληνο του Αυγούστου μουσική βραδιά στο ναό του Απόλλωνα στη Φούρκα.

Θάσος
Παναγία Θάσου Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες, κρασί.

Σκιάθος Στο νησί της Σκιάθου το Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί αλλά και τα γειτονικά μέρη όπου την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, όπου γίνεται η έξοδος του επιτάφιου της Παναγίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.

Λέσβος
Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα. Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ’ τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.  

Παναγία της Τήνου

Τήνος
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους. Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά. Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940.

Παναγία Εκατονταπυλιανή, Πάρος

Πάρος Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά. Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο.

Με τα καϊκια στη Παναγιά Κουφονήσια

Κουφονήσια 
Με τα καΐκια στην Παναγιά Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι. Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού, με μουσική, κρασί, ούζο και θαλασσινούς μεζέδες για τους οποίους έχουν φροντίσει οι ψαράδες.

Παναγία

Σίφνος
15 Αυγούστου, Πανηγύρι της Παναγίας “Τόσο Νερό” Στη Σίφνο το πανηγύρι γίνεται στο μοναστήρι με το περίεργο όνομα Παναγιά «Τόσο Νερό».Καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου μια ορισμένη οικογένεια, οι «πανηγυράδες», κρατούν την εικόνα του αγίου σπίτι τους και κατά το πανηγύρι χρηματοδοτούν τα έξοδα της εορτής και του πανηγυριού. Στη συνέχεια γίνεται η λιτανεία της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του νησιού και μετά μερικοί πανηγυράδες παραθέτουν γεύμα για τον κόσμο που παρακολουθεί τη λιτανεία. Κατά την εορτή αυτή προσφέρεται ρεβυθάδα που συνοδεύεται με κρέας και κρασί. Το φαγητό ακολουθείται με γλέντι με ντόπια παραδοσιακή μουσική.

Κοίμηση της Θεοτόκου, Κάρπαθος

Κάρπαθος
Το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά. Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια, και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους. Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου.

Πάτμος

Πάτμος
Στο νησί της Πάτμου, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Η Παναγία του Χάρου, Λειψοί

Λειψοί
Στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η «Παναγία του Χάρου» γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας. Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.

Τα φιδάκια της Παναγίας, Κεφαλονιά

Kεφαλονιά Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου, Kεφαλονιάς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Kάθε 15 Aυγούστου τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.