Πορταριά – Μακρυνίτσα

(0 ψήφοι)

Οδηγώντας από τον Βόλο προς την Πορταριά, στο 5ο χλμ. θα συναντήσετε τον Λόφο της Επισκοπής, ό οποίος κατοικούνταν από τα πανάρχαια χρόνια. Αν ακολουθήσετε το πλακόστρωτο δρομάκι προς την κορυφή του βουνού και θα βρεθείτε μπροστά στην πανάρχαια τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Πορταριά απέχει 13 χλμ. από τον Βόλο και βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ., σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά. Αποτελεί την κύρια είσοδο για το Πήλιο και το κέντρο των εμπορικών συναλλαγών για τα υπόλοιπα 24 χωριά.

Αν την επισκεφτείτε το καλοκαίρι δεν θα χορταίνετε να περπατάτε στα καλντερίμια της, ανάμεσα στα νεοκλασικά αρχοντικά για να χαρείτε την υπέροχη φύση. Τον χειμώνα θα σας μαγέψει, ντυμένη στα λευκά. Απέχει 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου.

Αφού πιείτε το καφεδάκι σας στην κεντρική πλατεία ξεκινήστε τον περίπατό σας από την Πλατεία Αδάμενας, απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι που καταλήγει στην Πηγή Μάνας, έναν χώρο αναψυχής ανάμεσα σε πλατάνια και νερά, όπου θα νιώσετε ένα με την φύση. Η περιοχή διαθέτει πολλά μονοπάτια για πεζοπορία. Ένα από αυτά είναι και το “μονοπάτι των Κενταύρων”, που ακολουθεί μια διαδρομή δίπλα από το ρέμα της Μάνας.

Στην Πλατεία Ταξιαρχών μπορείτε να προσκυνήσετε στο ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι και να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα προς την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό.

Τόσο στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια θα συναντήσετε βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες για να ξεδιψάσετε. Μία από αυτές είναι η βρύση της Αδάμενας, που λέγεται πως έχει το καλύτερο νερό.

Πάνω στο δρόμο προς τα Χάνια και δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Πορταρέας (16ος αι.) με πολλές αγιογραφίες. Στο δρόμο προς την Μακρινίτσα, αξίζει να επισκεφθείτε το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και η Μονή Παναγίας της Οδηγήτριας και το αρχαιολογικής σημασίας εκκλησάκι της Παναγίας- Αγίου Συμεών.

Το “μπαλκόνι του Πηλίου”, η Μακρινίτσα, που προσφέρει μια ασύγκριτη θέα προς τον Βόλο, σίγουρα θα σας κατακτήσει. Απέχει 16 χλμ. από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και 12 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι χτισμένη κλιμακωτά στην πλαγιά του βουνού και διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα της στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Τα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια που προσφέρονται για περιπάτους ανάμεσα σε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά δείγματα παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό περιηγητή.

Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού θα απολαύσετε τον καφέ σας και την μαγευτική θέα παρέα με τα αιωνόβια πλατάνια που σας σκεπάζουν με την σκιά τους. Το καφενείο που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (1806) έχει τους τοίχους του ζωγραφισμένους από τον σπουδαίο ζωγράφο Θεόφιλο. Δίπλα στο εκκλησάκι, θαυμάστε την περίφημη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές “ Το Αθάνατο Νερό” που χρονολογείται από το 1809.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχοντικό Τοπάλη (1844) όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο με αναπαραστάσεις από την καθημερινή Πηλιορείτικη ζωή, με πλήρη οικιακό Εξοπλισμό, βιβλία, ενδυμασίες, εργαλεία, κοσμήματα, λάβαρα και όπλα. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00 - 17.00

Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, υπάρχουν κι άλλες πολύ παλιές εκκλησίες με αξιόλογες αγιογραφίες που ίσως θα θέλετε να επισκεφτείτε, όπως της Παναγίας (1767), του Αγίου Αθανασίου (1792),του Αγίου Νικολάου (1787), του Αγίου Γεωργίου (1795), κ.α.

Στην Κουκουράβα, που είναι η κάτω συνοικία της Μακρινίτσας, θα δείτε το Μεσαιωνικό Πύργο του Σκοτεινιώτη, παλιά υδροτριβεία και βυρσοδεψεία θαμμένα μέσα στην καταπράσινη ρεματιά. Επίσης, επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής που χρονολογείται από το 1737 με πολλές παλιές εικόνες και αγιογραφίες.

Tip: Δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές σπεντζοφάι, χάντρες, φασολάδα, τυρόψωμο και λιόψωμο. Αγοράστε γλυκά του κουταλιού, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, λουκούμια, βότανα και είδη λαϊκής τέχνης.