Σοφάδες, Καρδίτσα

(0 ψήφοι)

photo: Giorgos Rodinos

 

Η κωμόπολη Σοφάδες απέχει 15 χλμ. από την Καρδίτσα και βρίσκεται στα ανατολικά του νομού. Την πόλη την διασχίζει ο ποταμός Σοφαδίτης, παραπόταμος του Πηνειού. Οι Σοφάδες εκτός από συγκοινωνιακό αποτελούν και εμπορικό σταυροδρόμι, εφόσον από εκεί περνούν οι μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού της Ελλάδας.

Το όνομα της πόλης θεωρείται ότι προέρχεται από τους "σοφάδες" δηλαδή μικρά τσιμεντένια καναπεδάκια που κατασκεύαζαν οι κάτοικοι για να ξεκουράζονται κυρίως το καλοκαίρι.

Η πόλη σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή το 1954 και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να την ξαναχτίσουν από την αρχή.

Τμήμα του δήμου Σοφάδων έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, λόγω της πολυπληθούς παρουσίας του κιρκινεζιού. Το κιρκινέζι είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο και προστατευόμενο είδος μικρού γερακιού.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Το αρχαίο ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς, κοντά στη Φίλια, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960-1970 με άφθονα πλουσιότατα ευρήματα. Το ιερό ιδρύθηκε στα μυκηναϊκά χρόνια (1580-1100 πΧ) και ήκμασε στα υστερογεωμετρικά χρόνια. Τα ευρήματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου.

Διάσπαρτοι στον κάμπο νεολιθικοί οικισμοί, χαμηλοί γήλοφοι γνωστοί ως “μαγούλες”. Κάθε “μαγούλα” αποτελούσε οικισμό αποτελούμενο από 40-50 κατοικίες ή καλύβες. Στους Σοφάδες έχουν εντοπιστεί περί τις 26 “μαγούλες” στις οποίες βρέθηκαν κεραμικά ευρήματα, πήλινα και οστέινα εργαλεία, εργαλεία από οψιανό, ειδώλια, σφραγίδες κ.α. Τα ευρήματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου.

Ο νεολιθικός οικισμός στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Βησσάριου.

Η ανακαινισμένη, το 1953, γέφυρα του Μοσχολουρίου στον ποταμό Ονώχονο, που είναι πιθανό να κατασκευάστηκε επί Σαρακηνών τον 10 μ.Χ. αι.

Επίσης, υπάρχουν πολλά θρησκευτικά μνημεία που αξίζουν την προσοχή σας: Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στο Δασοχώρι, η οποία χρονολογείται από το 1730.

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μελλισοχώρι, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Οι αγιογραφίες του ναού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο τρίκλιτος ναός του Προφήτη Ηλία στη Φίλια. Διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικό θρόνο και ξυλόγλυπτο, ζωγραφιστό άμβωνα που χρονολογούνται από το 1852.