Σέρβια – Βελβεντός - Νεράιδα, Κοζάνη

(2 ψήφοι)

Σε απόσταση 4 χλμ. από την Λίμνη Πολυφύτου βρίσκεται το χωριό Σέρβια, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Η πόλη ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηράκλειο στα μέσα του 7ου αιώνα προκειμένου να εποικισθεί από Σέρβους. Τον 10ο αι. κατακτήθηκε από τους Βούλγαρους, αλλά σύντομα ανακαταλήφθηκε από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο, ο οποίος, το 1257, ανακατασκεύασε το «Κάστρο της Ωρηάς» που σώζεται μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια, το χωριό πέρασε πάλι στην κατοχή των Σέρβων και τον 15ο αι. το κατέλαβαν οι Οθωμανοί. Σπουδαία ήταν η συνεισφορά των κατοίκων στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στον Μακεδονικό Αγώνα.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται γύρω από τα Σέρβια μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικείτο από τους Προϊστορικούς χρόνους. Η Βυζαντινή πόλη των Σερβίων αποτελείτο από την Ακρόπολη, την Άνω Πόλη και την Κάτω Πόλη και κάλυπτε περίπου 100 στρέμματα. Σήμερα σώζονται, με μεγάλες φθορές, οι Πύργοι, που ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα ύψος, μεγάλα τμήματα από τα τείχη και ίχνη κτισμάτων, οι βάσεις πολλών κατοικιών, τμήμα της κεντρικής υψηλής πύλης του Κάστρου, τμήματα Υδραγωγείων, πολλά ερείπια και ίχνη εκκλησιών. Τρεις μάλιστα εκκλησίες σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση με πολλές σπάνιες και θαυμάσιες τοιχογραφίες. Είναι η μεγάλη Βυζαντινή Βασιλική Εκκλησία (11ου αιώνα) που πιθανολογείται από τους ειδικούς ότι είναι του Αγίου Δημητρίου, η εκκλησία του Προδρόμου Ιωάννη και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, σκαρφαλωμένο σαν αετοφωλιά σε ένα άγριο και απόκρημνο βράχο, με φανταστική θέα.

Στο κέντρο των Σερβίων σώζεται σε καλή κατάσταση ένα οθωμανικό λουτρό (χαμάμ).

Μακρόχρονη ιστορία και βυζαντινή παράδοση έχει και ο Βελβεντός, χτισμένος και αυτός στους πρόποδες των Πιερίων. Η έρευνα στους αρχαιολογικούς χώρους Βασιλάρα Ράχη, Γρατσάνη, Παλαιόκαστρο και Μπράβας, αποδεικνύουν πως η περιοχή κατοικείται συνεχώς από την προϊστορική εποχή με σημαντική ανάπτυξη κατά περιόδους. Ευρήματα από τους χώρους αυτούς υπάρχουν στη μικρή Αρχαιολογική Συλλογή κοντά στην κεντρική πλατεία. Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, οι ναοί του Αγίου Μηνά και του Αγίου Νικολάου και σπίτια της παλιάς μακεδονικής αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλο θα κερδίσουν το ενδιαφέρον σας.

Σε απόσταση 2 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού βρίσκονται οι καταρράκτες «Σκεπασμένου». Η διαδρομή, η οποία γίνεται μόνο με τα πόδια, περνάει μέσα από ένα σχεδόν τροπικό περιβάλλον, με άφθονα νερά, λιμνούλες και καταρράκτες και πλούσια υδρόβια βλάστηση.

Η Νεράιδα είναι ένα νέο χωριό, χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα προς την Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου, την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και τα Πιέρια Όρη. Εϊναι ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του νομού και διαθέτει ξενώνες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.