Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΤΖΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τουλουμοτύρι Ξινό ή ξινοτύρι
Τυρί σκορδάτο
Μυζήθρα
Κοπανιστή
 
ΑΛΜΥΡΑ
Αστακομακαρονάδα
Γαριδομακαρονάδα
Ψάρια-θαλασσινά
Τζιώτικη σαλάτα
Σαλάτα με αντράκλα (γλιστρίδα)
Μυδοπίλαφο
Κακαβιά
Πηχτή (απο βρασμένο κέφαλο)
Χταπόδι στιφάδο
Σαρδέλες φούρνου
Κριθαρώτο με γαρίδες
Σουπιές με μακαρόνια
Μελιτζάνες στο φούρνο με τουλουμοτύρι
Κολοκυθοκεφτέδες
Μελιτζανοκεφτέδες
Μελιτζανόρυζο
Πίτες
Στραπατσάδα ή καγιανάς
Λουκάνικο πικάντικο
Λόζα (καπνιστό χοιρινό ψαρονέφρι παστό)
Κόκορας με μακαρόνια ή πατάτες
Κουνέλι στη γάστρα
Κατσικάκι στη λαδόκολα
Κατσικάκι κοκκινιστό με κρασί και κανέλλα
Αρνάκι λεμονάτο
Μοσχαράκι κοκκινιστό
Τσίγαρα (κομματάκια χοιρινού με το λίπος τους)
Τσιγαρόπιτα (πίτα με τσίγαρα, αυγά, γάλα, γλυκάνισο, σουσάμι)
Πασπαλάς (χοιρινό με αυγά και ντομάτα)
Τηγανιά (χοιρινό με κρασί)
Μαϊλντί (κοκκινιστό με μελιτζάνες,σκόρδο, πατάτες, μυρωδικά)
Γουρουνόπουλο στη σούβλα
 
ΓΛΥΚΑ
Χαλβάς
Παστέλια
Νερομέλη (είδος κρέμας με νερό, μέλι, αλεύρι ,αμύγδαλα ή καρύδια, πασπαλισμένη με κανέλλα και σουσάμι)
Μελαχρινά αμυγδαλωτά
Μπεζέδες
Γλυκά του κουταλιού (ιδίως σύκο αμπούρκουνα που είναι τοπική ποικιλία)
 
ΔΙΑΦΟΡΑ
Λάδι-ελιές
Αμύγδαλα
Κρασί μπρούσκο ρουκουνιώτικο (μαυρούδι)
Σταφύλια (οινοποιήσιμες ποικιλίες, μαυρούδι Κέας, μαυροτράγανο Σαντορίνης, μηλέικο, ροδίτης)
Ντομάτες
Πατάτες
Κολοκύθια
Κρεμμύδια
Μέλι θυμαρίσιο
Σύκα αμπούρκουνα (τοπική ποικιλία Τζιας)
Ρακόμελο
Ρίγανη
Φασκόμηλο
Κουλούρες κριθαρένιες